Parkety v moderním interiéru

Tagy:  parkety, podlaha, dřevo, podlahové krytiny, přírodní materiály

Sponzorované odkazy:

Parkety v moderním interiéru

Parkety byly po dlouhou dobu jednou z nejoblíbenějších podlahových krytin, vnášející do domu či bytu tak příjemnou útulnost a hřejivost. S nástupem linoleí a především pak plovoucích podlah jako by jejich síla uvadala. Je možná na čase opět objevit skvělé vlastnosti parket a vrátit jim místo, kterési zaslouží.

Kvalita parketové podlahy

Parketová podlaha má mnoho výhod. Kromě její praktické nesmrtelnosti je to třeba schopnost izolace tepelné i zvukové. Obecně pak působí mnohem tepleji než laminátové podlahy. Pro někoho pak bude také důležité, že je antistatická. Vyniká také snadno pokládkou.

Jakou zvolit povrchovou úpravu?

Parketová podlaha nejdříve prochází fází broušení. Poté následuje povrchová úprava, a to buď za pomoci laku či oleje. Podlaha lakovaná vydrží třeba i 15 let bez nutnosti jakýchkoliv úprav, lak totiž vytvoří film poskytující potřebnou ochranu. Podlaha ošetřená olejen vyžaduje častější péči, a to tzv. refreshování. Jedná se o opětovné natření. Velkou výhodou je však skutečnost, že mechanická poškození se snadněji řeší u podlah olejovaných. Také zde hraje jistou roli vzhled. Při použití oleje vyniká kresba dřeva, lze dřevo také tónovat.

Klasická podlaha v moderním interiéru

Parketová podlaha se skvěle hodí do moderních interiérů. Vlastně při správné volbě bude vypadat dobře v každém prostoru. Stačí jen zvolit vhodnou barvu, velikost jednotlivých parket či způsob kladení.

Parketová podlaha skvěle ladí s modernem, autor: www.teppichhuber.chParketová podlaha skvěle ladí s modernem, autor: www.teppichhuber.ch

Vyberte správný odstín

U pravého dřeva je velkou výhodou jeho přirozená barva. Parkety pak využívají různých odstínů materiálu teplé i studené barevné stupnice. Není tedy parketa jako parketa a volba správného odstínu je velmi důležitá. Do většiny prostor se hodí teplé odstíny dřeva, třeba i upravené oleji.

Správný odstín dokáže zázraky, autor: www.podlahyprikryl.czSprávný odstín dokáže zázraky, autor: www.podlahyprikryl.cz

Hřejivost materiálu

Parkety působí výrazně hřejivým dojmem, volba odstínu tuto vlastnost ještě umocňuje. Jsou proto dobrou volbou pro všechny prostory, které potřebí trošku „ohřát. Výborně poslouží například v chladných ložnicích nebo dokonce i v koupelně. Zde je však třeba myslet na dokonalou pokládku a ošetření.

Útulnost a hřejivost materiálu, autor: www.stavstroj.skÚtulnost a hřejivost materiálu, autor: www.stavstroj.sk

Podlahy originálního designu

Díky široké škále parket lze na podlaze vykouzlit doslova mistrovské dílo. Někteří využijí různosti parket k oddělení jednotlivých zón, jiní seskládají obrazce či ornamenty, které interiér ozvláštní a vtisknou mu půvabnou hravost.

Lahůdka pro designéry, autor: www.borwood.skLahůdka pro designéry, autor: www.borwood.sk

Článek Parkety v moderním interiéru byl publikován 20. února 2011 v 00.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...