Dřevěné podlahy jsou podlahy na celý život

Dřevěné podlahy jsou podlahy na celý život

Výběr vhodné podlahové krytiny je opravdu důležité, přece jen podlahu nevybíráme jen na pár týdnů či měsíců, ale na několik desítek let. Proto bychom podlahu měli vybírat pečlivě a uvážlivě. Co bychom však od takové podlahy měli vůbec požadovat? Většina lidí preferuje, aby podlahová krytina měla dlouhou životnost, jednoduché položení, pěkný vzhled a snadnou udržovatelnost.

Jednou z podlah, která výše zmíněné požadavky splňuje, je dřevěná podlaha. Dřevěné podlahy jsou vyrobeny čistě z přírodních materiálů, díky jejich barvě a originálním vzorům navozují v každé domácnosti pocit harmonie a tepla.

Proč zvolit dřevěnou podlahu?

Existuje mnoho důvodů, proč si vybrat právě dřevěnou podlahu. Jednou z dominantních výhod je jejich přirozený vzhled, díky kterému působí v interiéru příjemným a teplým dojmem. Dalšími nespornými výhodami dřevěných podlah je jejich kvalita a velice dlouhá životnost. Některé druhy podlah vydrží až po generace. Dřevěné podlahy jsou také velice pružné, díky tomu šetří naše klouby a svaly a zabraňují tak jejich předčasné únavě.

Výhody dřevěných podlah

  • dlouhá životnost
  • přírodní materiál
  • tepelně i zvukově izolační vlastnosti
  • schopnost přijímat a vydávat vlhkost
  • pružnost podlahy
  • minimální hořlavost a elektrická vodivost
  • možnost oprav
  • snadná údržba

Dřevěné podlahy jsou hygienické, neváží na sebe prach, a tak jsou vhodné pro použití do místností, kde se vyskytují alergici.

Nevýhody

Dřevěné podlahy jsou náchylnější na mechanické poškození než jiné typy podlah. Někoho také může odradit vyšší pořizovací cena, ale při takové životnosti musíte s vyšší cenou počítat, protože za kvalitní podlahy se bohužel připlácí. Výsledek však stojí za to.

Do jakých místností se dřevěné podlahy hodí?

Dřevěné podlahy se hodí do místností, které nejsou příliš namáhány a ve kterých je velký každodenní provoz. Určitě také dejte pozor na podpatky, kolečka od židlí nebo opravdu těžkého nábytku. Ideální jsou tedy např. ložnice či obývacího pokoje, kde budou zároveň dotvářet svým krásným vzhledem celkový dojem z bytu.

Druhy dřevěných podlah

Masivní dřevěné podlahy

Jedná se o podlahy, které jsou vyrobené z jednoho kusu dřeva. Hlavním problémem masivních podlah je jejich přílišná náchylnost při změnách vlhkosti vzduchu. U většiny masivních podlah se používá převážně spoj pero – drážka. Můžeme však narazit i na masivní podlahy se zámkovým spojem.

Vícevrstvé dřevěné podlahy

Mezi nejrozšířenější vícevrstvé podlahy patří dvouvrstvé a třívrstvé. Dvouvrstvé dřevěné podlahy jsou ideální pro použití do prostor s nižší konstrukční výškou nebo do míst s dobrou tepelnou propustností. Tento druh podlah je většinou vybaven zámkovými spoji. Základ třívrstvých dřevěných podlah tvoří nosná deska. Ve spodní části je umístěna tažná vrstva a v horní části naopak vrstva nášlapná. Třívrstvé dřevěné podlahy jsou stabilnější než podlahy masivní.

Dřevěné parkety

Jsou vyrobené z menších částí dřevěného materiálu a seskládané do různých vzorů. Bývají spojené perem a drážkou nebo naskládané na tupý spoj. Jejich životnost je velice dlouhá, vydrží desetiletí až staletí. Mezi tento druh se řadí parketové vlysy, mozaikové a kazetové parkety nebo lamparkety.

Péče o dřevěné podlahy

Dřevěné podlahy vyžadují pravidelnou péči, než ostatní typy podlah, díky které se může značně prodloužit její životnost. Při běžné údržbě si vystačíme s navlhčeným mopem nebo vysavačem určeným na dřevěné podlahy.

Na co si dát při výběru dřevěné podlahy pozor

Kvalitu dřevěné podlahy ovlivňuje vlhkost vzduchu a teplota v dané místnosti. Při špatné teplotě a vlhkosti či jejich výkyvech se mohou na podlaze objevit různé nerovnosti a nežádoucí spáry. Ideální teplota v místnosti by se měla pohybovat kolem 18 až 22 ºC a vlhkost okolo 55–65 %. Během zimních měsíců dřevěné podlahy mají tendenci sesychat. Tomu lze zabránit zvlhčováním vzduchu.

Podlahy ze dřeva nejsou tak odolné jako jiné druhy podlah, proto se mohou snadněji poškodit a poškrábat. Hlavními nepřáteli bývají hrubé nečistoty, zanesený písek, ale také ostré nohy jednotlivého nábytku. Dobrou zprávou je, že pokud dojde k poškození podlahy, lze ji zrenovovat.

Kde nakupovat dřevěné podlahy?

Vždy byste měli vybírat u osvědčených výrobců, kteří dodávají opravdu kvalitně dřevěné podlahy. Praha nebo alespoň krajská města nabízejí celou řadu firem, které se neustále předhánějí v zajímavých akcích, takže si určitě vybere každý. Určitě neobjednávejte na internetu, nevíte co by Vám mohlo dorazit a osahat si podlahu před jejím dodáním je vždy lepší volbou.

Článek Dřevěné podlahy jsou podlahy na celý život byl publikován 14. května 2014 v 21.00 v rubrice Dům. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...