Patchwork – deky vyrobené touto technikou nemají chybu

Tagy:  látka, deka, zbytky, šít, ruční práce, textilie, textil, patchwork

Sponzorované odkazy:

Patchwork – deky vyrobené touto technikou nemají chybu

Patchwork je technikou, která má dlouhou historii a stále je využívána i v dnešní době. Na jejím základě vznikají rozmanité doplňky, zejména dečky, polštářky, ale také oblíbené přehozy přes postel a deky. S patchworkem vneseme do každého pokoje jedinečnou atmosféru a zvláštní náladu.

Patchwork v našem domově

Patchworkové deky jsou velice zajímavým, pěkným a především vkusným bytovým doplňkem, který své místo najde nejčastěji v obývacím pokoji či v ložnici. Kromě toho, že patchworková deka příjemně zahřeje u televize, má především funkci estetickou. Dělá domov domovem a působí velmi nadčasově. Může navíc krásně ladit s barvami v interiéru a vytvářet tak dokonalou harmonii.

Jak patchwork vzniká

Patchwork vzniká sešíváním různých kousků látek dohromady v jeden celek. Kombinovat přitom lze libovolné množství látek či jiného materiálu, nejlépe kontrastních barev, aby pěkně vynikla různorodost. Patchwork bývá nejčastěji pravidelný, symetrický, lze jím vytvářet různé obrazce a jiné zajímavé efekty. Patchworkové výrobky si můžeme zakoupit hotové, či si je při troše šikovnosti vyrobit sami doma. V takovém případě bude jen na nás výběr látek a budeme moci plně ovlivnit výsledek. Jedná se o postup, který bude pouze tak pracný, jak si sami vymyslíme. Sešívání čtverečků však rozhodně patří k těm jednodušším technikám.

Krása symetrie

Jak již bylo řečeno, patchwork zcela jistě není o náhodném sešívání zbytků. Zbylé kusy látky samozřejmě použít můžeme, ale patchwork je především o symetrii, přesnosti a nápadu. Skvělou inspiraci vidíme například na béžové dece, kde převládá světlý neutrální odstín obohacený o barevné, především tedy červené a modré čtverečky. Tato deka skvěle vynikne nejen ve venkovsky zařízených interiérech. Skvěle kontrastovat bude i v moderních pokojích.

Jednoduchá, ale krásná deka, autor: Le Petit PoulaillerJednoduchá, ale krásná deka, autor: Le Petit Poulailler

Rozmanité barevné variace

Na patchworku je úžasné to, že můžeme využít libovolné množství materiálu a získat hotový výrobek přesně podle představ. Nemusíme sešívat pouze stejné kusy látky. Mohou to být kousky asymetrické či kombinace čtverců a obdélníků, jak můžeme vidět na veselé barevné dece.

Zajímavé barvy a vzory, autor: Vintage FairytaleZajímavé barvy a vzory, autor: Vintage Fairytale

Důležitá je originalit a nápad

Nápadům se meze skutečně nekladou, deku proto můžeme ozdobit i obrázky a motivy a vytvořit z ní tak rovnou umělecké dílo. Vše je otázkou vkusu a dostupného materiálu. Jisté však je, že patchworková deka udělá v interiéru veliký dojem.

Vzory vánoční dětské, autor: Le Petit PoulaillerVzory vánoční dětské, autor: Le Petit Poulailler

Článek Patchwork – deky vyrobené touto technikou nemají chybu byl publikován 22. listopadu 2010 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...