Rekonstrukce bytu je investicí do budoucna

Tagy:  rekonstrukce, Praha, byty, koupelny, bytové jádro

Rekonstrukce bytu je investicí do budoucna

Přemýšlíte, zda se do rekonstrukce pustit, či ne, nebo máte pocit, že není důvod cokoliv měnit? Tak i tak, rekonstrukce se dříve či později týká jakéhokoliv bytu.

Proč rekonstruovat?

Odpovědí na tuto otázku je celá řada. Obecně by se daly rozdělit do dvou skupin. Jednak se rekonstrukce provádějí za účelem zvýšení komfortu bydlení či se snahou domov prostě zkrášlit. Dalším, často významnějším důvodem, je snížení nákladů na bydlení, a to jak současných, tak budoucích.

Rekonstrukce bytů je častěji vyžadována ve větších městech. Byty s omezenější výměrou a často nevyhovujícími dispozicemi neodpovídají dnešním požadavkům na bydlení. Rekonstrukce bytů v Praze a dalších velkých městech umožňuje spojit příjemné bydlení se všemi výhodami velkoměsta.

Jak rekonstruovat?

Rekonstrukce není jednoduchou záležitostí a měla by být velmi pečlivě naplánována. S ohledem na požadovaný výsledek je třeba stanovit přesně celý postup rekonstrukce. Zde často přichází na řadu otázka, kdo bude rekonstrukci provádět. Jak je všeobecně známo, v první řadě se obvykle řeší, co je možné zvládnout vlastními silami, poté se hledají pomocné ruce v okolí. Tento postup je však poměrně nešťastný, jelikož výsledek nezaručuje. Rekonstrukce má totiž smysl pouze tehdy, přináší-li požadovaný efekt.

Rekonstrukce bytu může zahrnovat celou řadu prací. Nejčastěji se jedná o instalatérské práce, topenářské práce, výměnu a úpravu podlahových krytin, oken a dveří, práce se sádrokartonem. Samostatnou kapitolou jsou pak půdní vestavby.

K provedení rekonstrukce je nejvhodnější vybrat specializovanou firmu, která má dostatek zkušeností s rekonstrukcí a s ní spojenými pracemi. To si můžeme ověřit třeba na předložených referencích. Velmi vhodné je také hledat firmu s ochotou maximálně vyhovět zákazníkovi a pomoci mu nalézt na základě bohatých zkušeností nejvhodnější řešení.

Rekonstrukce bytového jádra a koupelny

Mezi nejčastější typy rekonstrukce patří rekonstrukce bytového jádra. Bytové jádro, tedy umakartová konstrukce nacházející se v panelových domech je jednak neestetická, také ale velmi snižuje uživatelský komfort. Jeho vybourání a nahrazení plnohodnotnou příčkou je proto velmi významným krokem směrem k příjemnějšímu bydlení a hodnotnějšímu bytu. U starých bytů v panelových domech sice nenajdeme umakartová jádra, koupelny přesto nevyhovují dnešním požadavkům. Rekonstrukce koupelny je tak často nevyhnutelným řešením.

Autor: mrbillAutor: mrbill

Článek Rekonstrukce bytu je investicí do budoucna byl publikován 12. října 2010 v 17.00 v rubrice Byt. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...