Koupelna na míru

Tagy:  koupelna, vana, sprchový kout, umyvadlo, toaleta, koupelnový nábytek

Sponzorované odkazy:

Koupelna na míru

Vzhledem k velikosti některých koupelen musíme zařízení vybírat skutečně na míru. Asi nejhorší je situace u koupelen v panelových domech. Výběr zařízení se odvíjí především od našich individuálních požadavků. Je dobré vědět, že na své si přijdeme téměř v jakkoli velké koupelně, je k tomu však potřeba dostatek finančních prostředků.

Jaká bude ta vaše koupelna?

Před zařizováním nové koupelny zvažte své nároky, které na ni kladete. Máte rádi rychlou svěží sprchu nebo dlouhé cachtání ve vaně horké vody? Chcete mít v koupelně uloženou veškerou kosmetiku a pomůcky k úpravě vlasů? Možná se taková otázka zdá banální, ale ve finále tyto věci zaberou mnoho místa, se kterým je potřeba počítat od začátku. Důležité je uvědomit si, že i malá koupelna může skvěle vypadat a dobře sloužit. Vše závisí především na nápadu.

Barvy a materiály

Podlahu i zdi budou nejspíše pokrývat dlaždice, které jsou velmi praktické díky snadné údržbě. S dlaždicemi si lze pěkně vyhrát a můžeme jich zkombinovat hned několik různých druhů, z nichž jeden bude pravděpodobně výrazně zdobenější. Toho lze využít jako zajímavého estetického prvku. Dlaždice mají různě velikosti a tvary a lze z nich sestavit mnoho různých kombinací. Zajímavým prvkem založeným na skládání jednotlivých symetrických ale i asymetrických částí je mozaika. Tou lze ozdobit malou plochu, ale i značně rozsáhlý povrch.

Kontrastní černá s bílou, autor: GustavsbergKontrastní černá s bílou, autor: Gustavsberg

V koupelně můžeme s barvami dost experimentovat. Lze ber problému kombinovat odstíny, ale i výrazné kontrastní barvy. V moderních koupelnách nejdeme kombinaci bílé a zelené či bíle a sytě červené. Stále oblíbené zůstávají tóny oranžové a modré. V koupelnách v japonském stylu je často používáno dřevo a nalezneme v nich také bílou, hnědou či zelenou barvu.

Úložné prostory v koupelnách

V koupelnách bývá dosti vlhko, čímž by mohl trpět nábytek. Vybíráme proto zásadně kusy speciálně určené do koupelen, vyrobené z odolných materiálů. Regálky a skříňky mohou být závěsné, či je lze postavit ke zdi. Koupelna by měla působit čistě a uspořádaně, k čemuž jsou tyto úložné prostory naprostou nezbytností. Mohou být barevně odlišné od zbytku koupelny a tvořit tak zajímavý kontrast.

Dřevo v koupelně, autor: GustavsbergDřevo v koupelně, autor: Gustavsberg

Detaily hrají roli

I v koupelně můžeme dbát na řadu detailů. Důležitá je přítomnost zrcadel, která slouží nám i celkovému dojmu koupelny, kterou opticky zvětší a prosvětlí. Před vanu můžeme umístit hřejivý kobereček, který poskytuje báječný komfort. Celou koupelnu můžeme ozdobit živými či umělými květinami, to už záleží na dostatku slunečního světla. Kolem vany můžeme rozmístit vonné svíčky, které dokreslí příjemnou milou atmosféru.

Článek Koupelna na míru byl publikován 14. dubna 2010 v 00.00 v rubrice Byt. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (3).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...