Co musíte udělat, než se léto zeptá?

Sponzorované odkazy:

Co musíte udělat, než se léto zeptá?

Kdo by chtěl léto věnovat údržbě domu a neustálému uklízení? Nikdo! Ale samy se věci kolem údržby domu neudělají. Proto, než začnou letní prázdniny, bylo by dobré, kdybyste se inspirovali naším seznamem, díky kterému si odbydete nejotravnější práce a až začne léto a doba dovolených, budete mít klid.

Je čas připravit se na dovolenou, výlety k rybníku, válení u bazénu a spoustu grilovaček a letních party. Nečekané domácí opravy mohou být neuvěřitelně stresující, zvláště když si chcete užít trochu klidu a věnovat se dětem. Naštěstí je snadné odstranit mnoho problémů s údržbou domu v zárodku, než se z nich stanou velké problémy a budou vás stát spoustu peněz.

Zkontrolujte svá okna a dveře

Klimatizace není levná a pravděpodobně ji v nadcházejících měsících budete často provozovat, nechte ji proto odborně vyčistit. Také doporučujeme zkontrolovat vaše dveře a okna, zda nepotřebují po zimě namazat, seřídit, či vyčistit. Pokud okna a dveře nejsou v nejlepším stavu, můžete je natřít. Opravené exteriérové dveře dokáží dodat vašemu domu úplně jiný vzhled. Jelikož během dovolených odjíždíme z domu, zkontrolujte zámky, případně se zamyslete nad novým způsobem zabezpečení.

Ujistěte se, že vaše sekačka funguje správně

Chcete, aby vaše tráva byla zelenější? Zkontrolujte, zda je vaše sekačka v dobrém a funkčním stavu. Nechte ji seřídit, dbejte na to, aby měla čerstvý olej, že v ní nepoužíváte benzín z loňského roku.

Zkontrolujte základy

Obejděte dům, zkontrolujte, zda kolem domu nejsou nějaké praskliny, zda zdi nejsou vlhké, zajděte do sklepa, abyste zjistili, jestli do něj nezatéká. Myslete i na střechu Stejně tak věnujte důkladnou prohlídku střeše, okapům, projděte se po půdě, abyste zkontrolovali, že nikam nezatéká. Když už budete na půdě, ujistěte se, že tam nemáte nezvané návštěvníky v podobě myší, či v horším případě kuny.

Zvažte výměnu svých hasicích přístrojů, hlásičů kouře a hlásičů oxidu uhelnatého

Je důležité, aby byl váš domov bezpečný po celý rok. Udělejte si proto čas na kontrolu hasicích přístrojů, detektorů kouře a detektorů oxidu uhelnatého, než budete příliš zaneprázdněni balením na dovolenou. V průměru má většina detektorů životnost deset let. Ale zkontrolujte značku a model, abyste viděli, co výrobce doporučuje. Pokud si nepamatujete, kdy jste naposledy vyměnili baterie na těchto zařízeních – pravděpodobně je čas vyměnit baterii. Pokud jste dělali zevrubnou rekonstrukci, při které se hodně prášilo, nezapomeňte detektory kouře důkladně vyčistit.

Přemýšlejte nad bezpečností

Dá se předpokládat, že během léta nebude alespoň několik týdnů doma, zvažte pořízení zabezpečovacího systému, výměnu zámků, případně pořízení mříží na okna, či venkovních žaluzií – to vše může ztížit cestu nenechavých zlodějíčků do vašeho domu.

Článek Co musíte udělat, než se léto zeptá? byl publikován 11. června 2024 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...