Sanace a vysoušení rodinného domu

Sanace a vysoušení rodinného domu

Vlhké zdi jsou nejen nevzhledné, ale také zdraví škodlivé a narušují komfort kvalitního bydlení. Za vlhké zdi mohou různé důvody, proto při vysoušení vlhkého zdiva je důležité odhalit také příčinu, abyste se vlhkosti zbavili definitivně. Jak probíhá vysoušení domu, zdí nebo třeba podlah, to se dočtete v našem článku.

Povodně a jiné katastrofy

Povodně nejsou bohužel pro Českou republikou neznámé a setkáváme se s nimi poměrně často. Rozlitá voda z koryt řek a potoků vždy napáchá obrovské škody, které je nutné začít okamžitě řešit. Základem je začít vysoušet celý rodinný dům, a to od podlahy až po strop.

Vysoušení zdiva je zapotřebí, když prasknou vodovodní trubky nebo vás vytopí soused či se rozbije pračka nebo jiné katastrofy, u kterých je hlavním problémem voda. Takové situace vyžadují rychlé a hlavně funkční řešení.

Základní vysušení stavby

Jakmile voda opadne přichází na řadu základní vysoušení. Důležité je, aby se se sanací a opravami začalo dříve než dojde k úplnému vyschnutí stavby. Odborníci doporučují aplikovat pouze osvědčené metody odvlhčování a použít na opravy kvalitní stavební materiály, to z důvodu, aby se předešlo poruchám způsobených vlhkostí.

Větrání, foukání a vysoušení

Mezi základní sanační opatření patří pravidelné větrání a zajištění přirozeného proudění vzduchu. větrat by se mělo nárazově 5 – 7× denně asi tak na 5 – 7 minut. větrání je dobré doplnit o foukání horkým vzduchem a zapojit také kondenzační vysoušeč nebo elektroosmózu.

Po základním vysoušení se nenechte zmást suchým povrchem. Pod ním je vždy ukryto mokré jádro, které kdy nebude vysušeno, bude zdrojem vlhkosti ve zdech a bude způsobovat problémy.

Vysoušení pěkně od podlahy

Pokud je vše vyvětrané a vysušené, přichází na řadu odborné vysoušení a komplexní soubor sanačních opatření. Prvním krokem je vysoušení podlah a kontrola podlahové krytiny. Ve většině případů je nutné ji vyhodit, protože je poničená a mokrá skrz na skrz.

Pokud ovšem budete chtít podlahu zachovat, je nutné ji dokonale očistit a osušit. U koberců vám s tím pomůže průmyslový vysavač a sušení. V případě, že se vám podaří odlepit celé PVC nebo rozebrat neporušeně laminátovou podlahu je nutné je přenést na suché místo a tam je vyčistit a vysušit.

Pro všechny typy podlah platí společné, je nutné dokonale vysušit podklad. Zvláště jedná-li se o betonový podklad. Podklad je po vysušení nutné opravit, vyrovnat a zbavit veškerých nečistot, aby se na něj mohla použít nové nebo zrenovované podlaha.

Sanační metody

Po povodních nebo prasklém vodovodním potrubí je nutné zavolat na pomoc odborníka, který navrhne optimální řešení. Většinou se jedná o kombinaci jednotlivých metod, které zbaví zdivo vody a přebytečné vlhkosti. Nejčastěji se tak využívají:

  • mechanické metody – podřezání zdiva a následné vložení nerezového plechu nebo asfaltového pásu
  • chemické metody – injektáž chemickým roztokem nebo horkým parafínem
  • elektromagnetické metody – využívá se elektroosmóza, při které se molekuly vody pohybují od anody ke katodě a vlhkost se tak vrací zpět do podloží, nebo se využívá magnetokineze a při ní zase elektromagnetické pole vytlačuje molekuly vody do podloží.¨
  • vzduchové – vytvoří se vnitřní i vnější přiváděcí a odvzdušňovací kanálky podlé zdiva a podlah nebo se vloží nopová fólie mezi suterénní obvodové zdivo a zeminu

Článek Sanace a vysoušení rodinného domu byl publikován 4. května 2016 v 01.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...