Jak založit zeleninovou zahradu u nového domu

Sponzorované odkazy:

Jak založit zeleninovou zahradu u nového domu

Máte-li nový domeček a s ním i panenskou zahradu, určitě se vám při představě rytí a zakládání záhonků podlamují kolena a preventivně vás bolí záda. Nemáte-li se zahradničením žádné zkušenosti, může být celý koncept zeleninové zahrádky a přípravy záhonků doslova noční můrou. Nezoufejte, není třeba dělat všechno hned. Zaručuji vám, že pokud si vše v klidu promyslíte, přečtete si náš článek, tak se velice brzy dočkáte první úrody.

V první řadě musíte na zcela nové zahradě začít hledat pozitiva. Může se zcela přizpůsobit vám a potřebám vaší rodiny. Jistě zde již nějakou dobu bydlíte, a tak víte, kde je během dne nejvíce slunce, kde je naopak stín. Podle toho můžete začít plánovat záhonky, alespoň na papíře. Některé rostliny a květiny milují sluneční paprsky, jiné by vám za přímé smažení na sluníčku příliš nepoděkovaly. Sedněte si s partnerem a proberte, co vše byste na své zahradě chtěli mít. Rozdělte si zahradu na užitkovou, kde budou záhonky s plodinami, okrasnou, na místo na relaxaci a setkávání s přáteli a rodinou.

Budete chtít bazén? Ten by měl být co nejdále od opadavých listnatých stromů. Bez plánování se rozhodně nevrhejte do bezhlavého rytí a plánování záhonků. V případě, že dáte přednost vyvýšeným záhonkům, značně ušetříte, když do spodu záhonů dáte staré větve (zdravé!) a podobné přebytky ze zkulturňování zahrady – přeci jen zemina je opravdu drahá záležitost.

Než začnete něco pěstovat, vyhraďte si na zahradě místo, kam umístíte kompostér, či kde si vyrobíte kompost. Návod, jak na to, najdete na našem blogu. Kompost se vám bude hodit. Navíc při zahradničení získáte spoustu odpadu a díky kompostéru budete vědět, kam s ním.

Když už máte místo, kde budete chtít mít záhonky, máte vyhráno. Vybrat místo na „celý život“, není snadné rozhodnutí. Než začnete kopat, je dobré mít jasnou představu o tom, jak chcete, aby vaše zeleninová zahrada vypadala, jakou zeleninu byste chtěli zasadit a jak co nejlépe využít svůj prostor. Je také důležité přemýšlet o střídání plodin během let, aby se zabránilo vyčerpání půdy a snížilo se hromadění škůdců. Tento předběžný krok pomáhá maximalizovat prostor a zajistit zdravý zahradní ekosystém. Nemusíte rovnou vytvořit třicet záhonků, klidně je budete moci časem přidávat. V okolí záhonků by bylo dobré mít prostor na umístění nádob na zachycování dešťové vody, přeci jen vody je čím dál méně.

Dobrá půda je zásadním základem, na kterém závisí každá vzkvétající zeleninová zahrada. Odstraňte ze svého zahradního místa veškerou trávu nebo plevel, vykopejte alespoň třicet centimetrů do hloubky a vmíchejte kompost nebo jinou organickou hmotu, jako je rašelina. Půdu tak obohatíte o živiny pro vaše pěstování. Není na škodu půdu otestovat, abyste věděli, jaké má pH. Záhonky byste měli něčím ohradit, ať se vyhnete prorůstání trávníku do záhonků. Ti, co zvolí vyvýšené záhony, tento problém nemusí řešit.

Jakmile položíte základy záhonků a řádně je ohraničíte, je čas se přesně rozhodnout, kterou zeleninu kde chcete pěstovat. Je dobré mít cit pro ta nejlepší semena k výsevu v určitých obdobích roku. Dobré začátečnické druhy zeleniny zahrnují rajčata, papriky, cukety, okurky, mrkev, salát a fazole. Zaměřte se na to, co vaše rodina ráda jí. Dobrou volbou jsou také jednoduché okopaniny, jako jsou brambory a ředkvičky. Můžete si koupit semínka, či sazenice (dle druhu zeleniny) a dejte se do sázení a setí.

Nyní máme již po jarních mrazících, takže se o své maličké rostlinky nebudete muset obávat a máte jistotu, že vám je již silné mrazy nespálí – na to dávejte v příštích letech pozor.

Nezapomínejte své rostlinky zalévat a čas od času přihnojovat. V prvním roce se budete také muset častěji věnovat pletí, přeci jen je vaše zahrada nepolíbená a byla zvyklá na to, že si plevel rostl tam, kde se mu zachtělo.

Než přijde sklizeň prvních vlastnoručně vypěstovaných mrkviček, jistě už budete mít zahradničení v ruce. Tak vám přejeme obrovskou první úrodu!

Článek Jak založit zeleninovou zahradu u nového domu byl publikován 28. května 2024 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...