Nová chata bez kanalizace

Tagy:  žumpa, jímka, povolení k vybudování jímky, výběr žumpy, jímka u chaty

Nová chata bez kanalizace

V případě, že jste si pořídili novou chatu, která není vybavena kanalizací, budete u ní potřebovat vybudovat jímku pro shromažďování fekálii. Jímka je nejvhodnější pro málo obývané nemovitosti s malou produkcí odpadních vod.

Nejlepší volbou jsou betonové jímky, které jsou pevné a mají dlouhou životnost. Žumpa nevyžaduje skoro žádnou údržbu, pouze pravidelné vyvážení fekálním vozem, které z jímky odčerpává obsah prostřednictvím litinového víka, jež zároveň zabraňuje vniku odpadu do prostoru žumpy. Čím více osob využívá objekt, tím vyšší je produkce odpadních vod a tím častěji je třeba vyvážet jímku. Berte v úvahu, že průměrná produkce odpadních vod u jednoho člověka je 100 litrů za den a vývoz žumpy stojí kolem 1 000 korun. Pokud chcete chatu využívat často, zvolte raději objemnější jímku, která je sice dražší, ale nemusí se tak často vyvážet. Prohlédněte si ukázky realizací betonových jímek v Ostravě:

Umístění betonové jímky, foto: DobreŽumpyUmístění betonové jímky, foto: DobreŽumpy
Připravená betonová jímka, foto: DobreŽumpyPřipravená betonová jímka, foto: DobreŽumpy

Povolení od úřadu

Nejprve si na stavebním úřadu vyřídíte umístění stavby územním souhlasem, což je jednodušší způsob než územním rozhodnutím u jiných staveb. Územní souhlas bude vydán, pokud je jímka umístěna v zastavěném území (ploše), pokud se podstatně nezmění poměry v území a nevyžaduje se nová technická infrastruktura. Dále je potřeba souhlas s ohlášením stavebnímu úřadu v případě, že je podzemní stavba do 300 m2 zastavěné plochy, do 3 m do hloubky a nejedná se o vodní dílo, což se v případě bezodtokové jímky nejedná.

Montáž betonové jímky, foto: DobreŽumpyMontáž betonové jímky, foto: DobreŽumpy

Nutné nezbytnosti provedení žumpy

Jímka musí být odolná tíhovým účinkům jejího obsahu, zásypu, zatížení z povrchu nad ní a také vztlaku podzemní vody v případě částečného umístění pod hladinou vodní. Prosto žumpy musí být odvětrán, poklop musí mít průměr nejméně 60 cm s litinovým zamykatelným poklopem. Žumpa se umístí 1 m pod terén kvůli tepelné izolaci. Vhodná je zároveň signalizace maximálního naplněné, aby nedošlo k předčasného naplnění. Při kolaudaci je třeba doložit protokol o zkoušce vodotěsnosti žumpy. U betonové jímky to nebude žádný problém. Na tomto odkazu najdete ukázky realizací betonových jímek v Olomouci.

Po vybudování žumpy

Když už máte novou jímku, můžete si pořídit i nové praktické závěsné WC, které můžete zabudovat i do sádrokartonu. Praktické a moderní WC můžete zavěsit do jaké výšky chcete, vyberete si tvar a rozměr jaký vám bude nejlépe vyhovovat. Nespornou výhodou je rovněž skrytí splachovací nádržky a přívodu vody ve zdi, což je vhodné do malého prostoru.

Článek Nová chata bez kanalizace byl publikován 20. února 2018 v 23.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...