Nová zahrada? Víme, kde začít!

Sponzorované odkazy:

Nová zahrada? Víme, kde začít!

Pokud jste loni dostavěli dům, či dokončili jeho rekonstrukci, jistě se nemůžete dočkat, až zvelebíte i zahradu. Pokud nejste zkušení zahradníci, tak přijdete na zahradu a nevíte, kde začít. Pak se často stane, že děláte spoustu malých zbytečností, vaše práce nikde není vidět a vás celá zahrada přestane bavit. Nejraději byste ji celou vybetonovali a natřeli na zeleno ať s ní nemáte starosti. Nezoufejte! My víme, kde začít, aby vaše nová zahrada vypadala hezky a přestala vás přivádět k šílenství!

Mít novou zahradu je vlastně požehnání z nebes! Sice si to neuvědomujete, ale můžete začít na novém nepopsaném listu papíru a uplatnit svou kreativitu. Zřizovat novou zahradu je opravdu velká výzva, od trávníku po záhonky, až po sázení stromů a keřů – to vše vás čeká. Pro netrpělivé – máme pro vás špatnou zprávu, určitě zahradu nezařídíte během měsíce, jako tomu bývá v pořadech o předělávání zahrad. Ovšem když na vaší zahradu budete pohlížet jako na projekt, jehož výsledky vás budou provázet po celý život, změní se váš přístup k celé zahradě. A nebojte, nemusí být zrovna vše úplně perfektní první sezónu, chybami se člověk učí.

Kde začít…

S klidem, postupně a v odpovídajícím oblečení a s dostatkem trpělivosti a nástrojů. Minimálně byste měli mít holínky, rukavice a nějaké ty motyčky, rýč, krumpáč, zahradní nůžky, kladívko, kleště a šroubovák. O tom, jak vybrat správné vybavení pro zahradníky jsme na našem webu již psali, takže to snadno dohledáte.

Než si vyhrnete rukávy a pustíte se do bezhlavého sázení, udělejte si kávu a s partnerem se pobavte o konceptu zahrady, budete dělat pergolu, zahradní posezení, budete mít bazén, či zahradní jezírko. Kam budete chtít umístit záhonky, kam relaxační koutek? Budete kácet/sázet stromy? Spousta lidí tento krok neudělá a pak dokola přesazují květiny, které jim brání v dalším projektu. Dejte si dostatek času, sledujte, kde vychází, zapadá slunce, kde je nejvíce horko během poledního žáru. To je důležité vědět, kvůli výběru jednotlivých druhů rostlin a plodin na sázení a pro výběr místa na záhonky.

Ve volném čase sledujte weby o zahradničení, koukejte na videa na YouTube, čtěte, prohlížejte inspiraci – třeba na Pinterestu, zaručuji, že tam najdete tipy snad na všechno, co vás napadne – od výroby malého zahradního jezírka, po nezvyklé chodníčky, domečky po skřítky, výrobu pergoly, či zahradního domečku! Stačí zadat gardening tips, nebo cokoliv konkrétního v angličtině a máte o hodiny inspirací postaráno. Pozor! Snadno se na tom stanete závislými. Samozřejmě můžete na Pinterestu hledat i v češtině, nebo slovenštině, ale z mých vlastních zkušeností mohu doporučit hledat klíčová slova v angličtině, vyjede vám mnohem více tipů.

Než se vydáte do zahradnictví pro sazenice a semínka, zjistěte, jakou půdu na své zahradě máte. Je možné, že po stavbě domu bude půda nekvalitní a budete si muset úrodnou zeminu koupit. To není problém, pokud budete chtít ušetřit, zvolte vyvýšené záhonky, do kterých umístíte větve apod. a navrch nakoupíte zeminu v pytlích, vyjde to levněji, než si nechat dovézt plnou tatru zeminy. (Pokud se ovšem nechystáte zahradničit opravdu ve velkém) Ze zahrady také odstraňte odpadky, zbytečné kameny, plevel, nevzhledné keře, větve apod. Můžete zasadit trávník na místech, kde nebudete mít záhonky ať se zatím na zahradě „alespoň něco děje“.

Zjistěte, jakým způsobem budete rostliny zalévat, máte venkovní hadici s přístupem k vodě? Pokud ne, zavčas na zahradu umístěte nádoby na vodu. Zřiďte si místo, které časem proměníte na kompost – čím dříve to uděláte tím lépe, protože budete kam mít dávat zbytky nejen z domu, ale při předělávání zahrady budete mít opravdu hodně odpadu, který patří právě na kompost.

A nezapomeňte si pořídit zatím alespoň lavičku, ať máte na zahradě kde po náročné práci odpočívat!

Článek Nová zahrada? Víme, kde začít! byl publikován dnes v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...