Topiary – moderní zahrada

Tagy:  topiary, zahrada, dřeviny, architektura

Sponzorované odkazy:

Topiary – moderní zahrada

Co to jsou topiary? Že nevíte? Určitě jste je už každý viděl. Topiary jsou tvarované okrasné dřeviny, které jsou k vidění v mnoha dnešních zahradách. Jde o jakési umění, které s trochou vkusu vypadá opravdu neuvěřitelně nádherně. Dřevina střižená do určitého tvaru se může stát krásnou dominantou i vaší zahrady. Uvidíte, jak na ní budete upínat pozornost a obdiv sousedů i dalších kolemjdoucích.

Okrasné dřeviny

Podle nálady, vkusu a stylu zahrady si můžete zastřihnout okrasnou dřevinu do různých tvarů. Pokud si vyberete vhodný tvar, tak vykouzlíte i z té nejobyčejnější dřeviny opravdový unikát a skvost. Topiary se těší velké oblibě. Vytvarovat si můžete nejen jehličnaté ale i listnaté dřeviny.

Velikost zahrady

Nemusíte se bát, že se vám do vaší malé zahrady topiary nevejdou. I v malých zahradách se dá umístit hned několik druhů rostlin, které si snadno zastřihnete a vytvarujete. Navíc se hodí skutečně kamkoli, ovšem nejdůležitější je umět rostlinu dobře zakomponovat do celku, aby jej nenarušovala, ale naopak pozvedla a dodala jakousi pomyslnou třešničku na dortu. Můžete se inspirovat, jak topiary doplnit o obrubníky a zahradní chodníčky.

autor: Renjishinoautor: Renjishino

Architektura spojena s přírodou

Topiary si můžete umístit nejen na zahradu, ale také na balkony, lodžie, terasy … Nejvhodnější jsou ke tvarování takové rostliny, které dobře snáší řez a navíc po něm vytvářejí husté výhony. Rostliny jsou pak bohatší a celkově působí kompaktnějším a plnějším dojmem.
Co ke tvarování budete potřebovat? Stačí ostré zahradnické nůžky. Jak často budete dřevinu zastřihávat, bude záležet pouze na tom, jak rychle rostlina poroste. Většinou se uvádí zastřihávat cca třikrát do roka. Nejprve se zbavte starých, suchých, nemocných a nevhodně rostoucích větví a až poté se zaměřte na zaštipování výhonků a ořezu listů.
Ze starších rostlin můžete topiary udělat pomocí využití drátěné konstrukce, do které rostlinu zohýbáte a přizpůsobíte.

autor: Kashif Mardaniautor: Kashif Mardani

Topiary v zahradách

Topiary nepatří mezi žádné novinky, mohli je obdivovat i naši dávní předci a národy starověké Mezopotámie, dálného východu i středomoří.
Coby krásné živé sochy si můžete vytvořit sami a najít tak novou zálibu v zahradničení. Vykouzlit si můžete nejen základní geometrické tvary, ale i zvířata, pohádkové postavy apod. Když budete zruční a šikovní ve fantazii se meze nekladou.
Na tvarování se nejlépe hodí cypřišovec, cesmína, tis, borovice, zimostráz nebo brslen. Všeobecně použitelné jsou stálozelené keře a stromy.

Článek Topiary – moderní zahrada byl publikován 12. března 2015 v 00.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...