Ještě není pozdě začít něco pěstovat!

Sponzorované odkazy:

Ještě není pozdě začít něco pěstovat!

Slunce začíná konečně pořádně hřát a svítit, dny jsou delší, nálada veselejší a práce na zahradě je více než dost. Začíná nám období, kdy budeme čím dál více času trávit na našich zahradách a zahrádkách, a pokud jste se ještě pořádně díky pracovnímu vytížení nedostali k práci na zahradě, nyní je nejvyšší čas. I kdybyste se měli snažit předpěstovat a urychlit výsadbu „zapomenutých“ druhů. My víme, jak na to!

Zeje vaše zahrádka prázdnotou a ve skleníku jsou tak maximálně myši? Tak s tím pojďte něco udělat. Na sázení ze semínek už není čas, vydejte se do zahradnictví a kupte si sazenice, sice to není příliš ekonomické, ale ušetří vám to spoustu práce. Vybírejte jen hezké nepovadlé kusy a pospíchejte s nimi co nejdříve domů.

Existuje řada způsobů, jak můžete urychlit růst rostlin v nádobách. Pokud tedy chcete před létem oživit svůj balkon nebo terasu a urychlit květiny a plodiny, například použít kvalitní hnojivo. Hnojivo může být ošemetné téma. Některé rostliny to milují, některé rozhodně ne. Věnování pozornosti potřebám vašich individuálních kontejnerových rostlin je tedy klíčem k zajištění jejich prosperity. Jak, kdy a čím hnojíte, vždy závisí na rostlinách, které pěstujete, podmínkách prostředí a ročním období. Jsou vaše rostliny kvetoucí nebo plodící rostliny?

Každá rostlina má svou vlastní rovnováhu živin a potřeby, aby správně rostla. Než se rozhodnete bezhlavě hnojit, raději si o dané rostlině něco přečtěte, zda má ráda hnojivo, četnost zálivky, zda ji dávat do skleníku, kam ji následně vysadit – zda ocení slunné stanoviště, anebo se jí bude lépe dařit v koutě zahrady ve stínu.

Pozor také na zálivku

Sazenice a květiny v obchodech jsou v transportních kontejnerech, v ne příliš kvalitní zemině, která má sklony vysychat. Když je donesete domů, snažte se je přesadit do kvalitní zeminy a zajistěte, aby měly dostatek vláhy. Vysychání půdy v nádobách na jaře a v létě vážně zpomalí jejich růst, takže se dočkáte úrody později. Růst podpoříte také, pokud rostliny od sebe oddělíte a dopřejete jim dostatek prostoru. Klasickým případem je třeba taková bazalka z obchodu, která bývá v květináčku tak natěsno, že jí to nedovolí obrůstat.

Článek Ještě není pozdě začít něco pěstovat! byl publikován 21. května 2024 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...