Jak vybrat akvarijní rostliny?

Jak vybrat akvarijní rostliny?

Jestliže chcete mít pěkné akvárium, určitě se neobejdete bez živých rostlin. Je však třeba si načíst alespoň základní informace o členění akvarijních rostlin. Tady jsou.

Kolik rostlin zvládneme?

V prvé řadě si musíme uvědomit, jak intenzivně se chceme pěstování rostlin věnovat. Podle toho členíme rostliny na nenáročné, středně náročné a náročné. Dále je dělíme podle umístění v akváriu, a to na rostlinky, které sázíme do popředí, na střed a do pozadí. Ale také máme kategorii, kdy rostlinky připevňujeme na dekorace v akváriu a potom ty, které nám plavou na hladině.

E-shopy pomohou

Akvaristické e-shopy už dnes nabízejí na svých stránkách ikonky s náročností pěstování a umístění v akváriu u jednotlivých produktů. Tím nám velice ušetří práci a namáhavé pročítání specifikace jednotlivých rostlin. Správný výběr je základ. Špatný výběr rostlin a neúspěch většinou vede k zavrhnutí rostlinného akvária.

Jak se dělí rostliny podle náročnosti?

Nyní si řekneme něco málo o náročnosti pěstování rostlin. Nenáročná rostlina je ta, která nepotřebuje žádné speciální podmínky pro pěstování. Takové rostlince nemusíme upravovat vodu, dodávat CO², silně svítit, ani dodávat speciální živiny. Začátečník by si určitě měl na takových nenáročných vodních rostlinách odzkoušet, co to obnáší. Teprve postupně se časem a získáním vlastních zkušeností dopracovat k rostlinám náročným.

Co se týká středně náročných až náročných rostlin, tak úměrně náročnosti se zvyšuje požadavek na dodávání CO², dodávání hnojiva a určitě jsou zde vysoké nároky na světlo. Uvádí se až 1 W/l. Náročné rostlinky se pěstují většinou v popředí akvária a mají vysoké nároky na světlo.

Rozhodněte, kam rostliny umístíteRozhodněte, kam rostliny umístíte

Kam rostlinu umístit?

Při zakládání akvária bychom měli vybrat rostliny, které nám zastupují rostliny v popředí akvária, ve středu, a nakonec v zadní části akvária. Jen to nesmíme přehnat s počtem druhů rostlinek. Zde je určitě lepší u jednotlivých druhů zakoupit raději více sazeniček, aby akvárium vypadalo přirozeně. Měli bychom také počítat s tím, že každá rostlinka má jinou rychlost růstu. Například takový echinodorus nám během pár měsíců značně vyroste.

Do popředí akvária patří rostlinky vzrůstu do 10 cm a umísťujeme je k přednímu sklu, kde nám vytvoří živý koberec. Rostlinky do středu akvária nám vyrůstají asi do výšky 30 cm. Do zadní části akvária je můžeme použít v případě malých akvárií do 60 litrů objemu. A rostliny do zadní části akvária mají svou výšku nad 30 cm. Takové rostlinky přestanou růst, jakmile dosáhnou úroveň hladiny vody v akváriu.

Jak se rostliny připevňují?

A již zmiňované rostlinky na dekorace se nesadí do substrátu, ale připevňují se na kořeny nebo kameny v akváriu pomocí silikonového vlasce nebo pomocí lepidla, které je pro tyto účely speciálně určené.

Jako posledně jmenované jsou rostlinky plovoucí na hladině vody v akváriu a plní tím funkci lokálního stínu pro ryby.

Samozřejmě tato je jen doporučení, které není třeba striktně dodržovat.

Rostliny můžete pěstovat v košíčcích, nebo in-vitroRostliny můžete pěstovat v košíčcích, nebo in-vitro

V košíčku x In Vitro

A ještě jedna informace. Rostlinky se prodávají buď v košíčcích nebo tzv. in vitro. Rostlinky in vitro jsou pěstovány jinou technologií. Sazeničky jsou vloženy ve sterilním prostředí do kelímku, kde se rozrostou. Tato technologie nám zaručí zcela zdravé rostlinky, např. bez jakýchkoliv zárodků řas okem neviditelných. Odborníky je doporučováno použití sazeniček in vitro v menších akváriích do objemu asi 100 litrů a rostlinky v košíčcích do akvárií větších, tedy nad 100 litrů.

Článek Jak vybrat akvarijní rostliny? byl publikován 12. února 2020 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...