Bylinková zahrádka je nejen okrasná, ale také vám pomůže udržet zdraví II. díl

Sponzorované odkazy:

Bylinková zahrádka je nejen okrasná, ale také vám pomůže udržet zdraví II. díl

minulém článku jsme se věnovali tématu, které zajímá úplně všechny, kteří bývají občas nemocní – pěstování bylinek. Zajímá vás, které bylinky nesmí u vás na zahrádce chybět? Udělejte si voňavý bylinkový čaj a pokračujte ve čtení.

Bazalka

Je skvělá voňavá bylinka, která přináší spoustu benefitů pro zdraví, ale žádné těstoviny nebudou chutnat dokonale, pokud v nich nebude alespoň snítek bazalky. Bazalka je úžasná nejen na zažívání, migrény a závratě, ale dříve ji užívali jako afrodisiakum. Tu prostě na zahrádce, nebo alespoň v květináči prostě musíte mít!

Tymián

Tymián budete moci sklízet během celého roku. Používal se na léčbu parazitů, jako desinfekce trávicího, ale i dýchacího ústrojí, bojuje proti křečím, dá se z něj vyrobit opravdu účinný sirup na kašel, či mast na průdušky. V kuchyni využijete tymián nejen pro přípravu ryb, své uplatnění najde i v polévkách, omáčkách, čajových směsích, ale například i při výrobě domácích uzenin.

Levandule

V našem výčtu nesmí chybět voňavá dáma z Francie – levandule. Sice to není technicky až tak bylinka, ale jedlá rostlina, která se neužívá pouze k přípravě parfémů. Přiláká také včeličky, ale vyrobit si z ní můžete polšťářky, které vám pomohou usnout, ale také vlastní přírodní kosmetiku. Levandulový olej, mast, levandulové mýdlo, cokoliv vás napadne, vždy bude levandule velmi přínosná pro vaše zdraví a duševní pohodu. Odjakživa se totiž levandule používala ke zmírnění úzkostí, stresu, k léčení potíží se spaním. Díky tomu, že má antibakteriální účinky, levandule se používá na léčbu kožních neduhů – například levandulový olej je skvělý na akné. Levandule vám také pomůže odehnat chřipku, zmírní bolest v krku, zlepší krevní oběh a dodá vám energii. A to je jen slabý výčet všech kouzel, které tato nenápadná bylinka umí.

Oregano

Oreganu byly odpradávna přisuzovány nadpozemské schopnosti v léčení, navíc se skvěle hodí do mnoha pokrmů. Dodnes je oregano malým bylinkovým zázrakem a rozhodně by nemělo chybět ve vaší bylinkové zahrádce, anebo alespoň v květináči za kuchyňským oknem.

Článek Bylinková zahrádka je nejen okrasná, ale také vám pomůže udržet zdraví II. díl byl publikován 8. srpna 2023 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...