Zahrádka plná bylinek – krása a zdraví v jednom I. díl

Sponzorované odkazy:

Zahrádka plná bylinek – krása a zdraví v jednom I. díl

Většina moderních zahrad je zřízena spíše na pohled a relaxaci. V posledních letech se spíše upouštělo od pěstování ovoce a zeleniny, málokdo má po práci čas se denně věnovat zahradě. Nyní se tento trend pomalu obrací, maminky malých dětí vysévají zeleninu, aby měly děti zdravé jídlo. A není se čemu divit, když ceny ovoce a zeleniny v obchodech raketově letí vzhůru.

Nemáte-li čas na zřízení praktické části zahrádky, vysázejte si alespoň na malém prostoru bylinky. Ty vám dokáží pomoci od některých neduhů a ochutí vaše pokrmy a drinky. Navíc je celkem snadné je pěstovat, takže se jejich pěstování mohou věnovat i začínající zahrádkáři.

Stačí, když se vyvarujete některých chyb. Které to jsou?

Náš tip, jak začít: Bylinky, jako je bazalka, tymián a pažitka, lze obecně snadno klíčit ze semen, takže jsou skvělé pro ty, kteří teprve začínají svou zahradnickou cestu. Máta a rozmarýn mohou být trochu náročnější, ale to by vás nemělo odradit od jejich pěstování. Tyto bylinky si můžete koupit jako mladé sazeničky a postupně zkoušejte náročnější rostliny.

Pěstování bylinek ve vyvýšených záhoncích a nádobách

Uchovávání bylinek ve vyvýšených záhoncích je ideální pro jejich růst zejména tam, kde je omezený prostor.

Půda ve vyvýšených záhoncích je nakypřenější, nedrží se v ní tolik voda, na jaře příliš nepromrzá, takže vám bylinky rychleji vyrostou. Navíc vás nebudou bolet záda, až se budete o svou bylinkovou zahrádku starat. Na pěstování bylinek můžete využít i nejrůznější volné nádoby – staré hrnky, starobylá ozdobná umyvadla, kyblíky, či terakotové květináče. Fantazii se meze nekladou a určitě nemusíte pro své bylinky nakupovat nové květináče. Klidně využijte cokoliv, co najdete na půdě, či v dílně. Hledáte-li inspiraci, do čeho bylinky zasázet, určitě navštivte Pinterest, kde v sekci zahrada, najdete tisíce nápadů od zkušenějších zahradníků. Po zadání anglického slova GARDEN bude nápadů ještě mnohem více.

Článek o pěstování bylinek pokračuje ZDE.

Článek Zahrádka plná bylinek – krása a zdraví v jednom I. díl byl publikován 20. května 2023 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...