Tipy na zimní údržbu zahrady

Sponzorované odkazy:

Tipy na zimní údržbu zahrady

Jednou zahradník, navždy zahradník, dokonce i v zimě. Zatímco opadalo listí, začal být po ránu mráz a na některých místech je na záhoncích drobná sněhová pokrývka, vy doma nemáte stání a přemýšlíte, co pro vaši zahradu udělat, i když počasí příliš pobytu venku nepřeje?

Zahrada je třeba i v ziměZahrada je třeba i v zimě

Sníh

Sníh a led jsou nedílnou součástí zimy, ale vy můžete pro své stromky a keře něco udělat. Někdy je sněhu příliš, tak jej můžete odstranit, aby se pod jeho tíhou nepolámaly větve vašich oblíbených stromů. Můžete na chodníky na zahradě nasypat písek, nebo sůl, aby byl pohyb na nich bezpečný.

Myslete na jaro

Jaro bývá na zahradě nejvíce práce a pakliže se doma nudíte, připravte si zahradní náčiní. Odvezte sekačku, křovinořez a motorovou pilu do servisu. Promažte vše co je potřeba. Srovnejte si v kůlně výbavu na zahradničení. Některé nástroje bude třeba nabrousit.

zahradní osvětlenizahradní osvětleni

Vánoční čas

Také můžete vyzdobit svou zahradu zahradními světýlky, které se v adventním čase budou instalovat. Světýlka kupujte speciální, která jsou vhodná pro instalaci venku – voda (sníh) a elektřina se moc nekamarádí. Ozdobte si prostor kolem vchodových dveří vánočními dekoracemi.

Prořezávání

Některé rostliny a keře je třeba v zimě prořezat, jsou ve vegetačním klidu. Zbavit se můžete i dřevin, u kterých jste na podzim zjistili, že mají nějakého škůdce, či chorobu. Díky mrazu se neroznesou na ostatní rostliny u vás na zahradě.

Myslete na ptáčkyMyslete na ptáčky

Plánujte

Chcete na jaře změnit vzhled vaší zahrady? Nyní máte čas s hrnkem horkého čaje brouzdat na internetu a hledat inspiraci na vylepšení vaší zahrady. Můžete si to i namalovat a napsat si seznam rostlin a sazenic, které budete chtít na jaře pořídit. Když už budete na internetu, podívejte se na nejrůznější akce – bazény, motorové pily, sekačky a další zahrádkářské vybavení jsou v zimě ve výprodeji a mnohem levnější, než na jaře.

Myslete na obyvatele vaší zahrady

Instalujte si na zahrádku budky a krmítka, aby měli ptáčci, co jíst. Budou vám vděční a za vaše snažení se vám odvděčí tím, že vyzobou škůdce na vaší zahradě. Navíc pro děti je zábava, když mohou z okna sledovat, jak ptáčkům chutná, co jste jim nasypali.

Článek Tipy na zimní údržbu zahrady byl publikován 4. prosince 2021 v 09.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...