Ani v zimě nemusíte zapomínat na zahradu

Sponzorované odkazy:

Ani v zimě nemusíte zapomínat na zahradu

Milujete zahradničení a už vám chybí hrabání se v hlíně? Ani během zimy, kdy je vaše zahrada pokryta sněhem, nemusíte na zahradničení zcela zapomínat. Můžete plánovat vylepšení zahrady, kupovat semínka, krmit ptáčky, ale i spravovat zahradní přístroje. Víte, co můžete nyní na konci ledna dělat, abyste až začne jarní zahradní sezóna, byli připraveni?

Pokud čtete naše rady na blogu pravidelně a postupujete podle našich návodů, jistě jste si před zimou pečlivě uklidili všechno zahradní náčiní a nářadí. To však neznamená, že jej nyní nemůžete projít, zkontrolovat, koupit za nesezónní ceny nové násady apod. Také můžete důkladně vyčistit přebytečné hliněné a plastové truhlíky, květináče.

Na sezónu se můžete připravit v dílně

Máte-li dílnu a dostatek materiálu a spoustu volného času, můžete si začít stavět vyvýšené záhonky, které na jaře budete moci pouze sestavit a naplnit zeminou. Anebo se pusťte do náročnějšího projektu a zkuste si vyrobit vlastnoručně zhotovený zahradní nábytek z masivního dřeva. Stůl a jednoduchou lavici zvládne snad každý zručnější kutil, navíc budete mít pod svou pergolou originální kousek a ušetříte nemalé peníze. Takové zahradní sestavy na sezení stojí mnohdy i padesát tisíc korun. Určitě nebudou vzhledově úplně dokonalé, za to však s láskou dělané.

Nakupujte už nyní a ušetříte

Dříve než začne sezóna, projděte své zásoby semen, hnojiv, chybějící nářadí, kolečka, sekačky, porovnejte nabídky internetových obchodů a vše potřebné si objednejte. Ušetříte spoustu financí. V lednu a únoru mívají zahradnické a kutilské obchody obvykle výprodeje. I skleníky a pařníky je vhodnější objednat nyní, kdy je téměř nikdo nekupuje. Instalovat je pak můžete později. To samé platí i o domcích na nářadí, přístřešcích, markýzách apod.

Zahradu v zimě nezapomínejte kontrolovat

Nevydržíte-li již doma, pak vězte, že zima je vhodná doba pro prořezávání mnoha dřevin, aniž by hrozilo, že rozrušíte hnízdící ptáky. Mnoho rostlin dává přednost prořezávání ve vegetačním klidu, aby se zabránilo stresu, zatímco jiné lze seřezávat, aby se podpořil nový růst na jaře.

Občas projděte zahradu, zkontrolujte, zda nepadají nějaké větve pod náporem sněhu, nezapomeňte doplňovat ptáčkům do krmítka, mnohdy se stane, že nápor sněhu nevydrží ani plot. Udržujte v čistotě chodníky, kontrolujte i okapy, shoďte rampouchy. Ono, když se rozhlédnete a budete se nudit, zjistíte, že kolem domu je vždycky práce dostatek.

Článek Ani v zimě nemusíte zapomínat na zahradu byl publikován 23. ledna 2024 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...