Využívejte terasu naplno i v zimě

Využívejte terasu naplno i v zimě

Mít terasu, ať už před rodinným domkem anebo v bytovém domě, je snem snad každého. Možnost kdykoli se posadit na čerstvý vzduch a užít si zde chvíle v soukromí anebo naopak s přáteli, je opravdu lákavá. Jak ale využít terasu naplno i v zimních měsících? Pomůže vám kvalitní zastřešení.

Zastřešená terasa je další plnohodnotná místnost vašeho domu

Jestli máte zastřešenou terasu, vzniká tak pro vás další prostor pro celoroční využití. Vy tak budete moct trávit maximum času venku, a to i v zimě či za deštivých dní. Nenechte se zaskočit změnami počasí a užijte si pečlivě naplánovanou oslavu na terase, i když se třeba přižene bouřka.

Jaké zastřešení zvolit?

Možností zastřešení terasy je hned několik. Přinášíme vám přehled výhod i nevýhod těch nejpoužívanějších materiálů.

Polykarbonát

Základní vlastnost polykarbonátu, která je jeho největší výhodou i nevýhodou zároveň, je průsvitnost. Lidé volí zastínění pergoly polykarbonátovými deskami v případě, že na jejich terasu nedopadá moc slunečních paprsků, a tedy se nemusí proti sluníčku tolik chránit. V případě teras, které jsou umístěny na stinných místech, jde o vhodnou variantu, která nesníží už tak nízký svit a s tím spojené teplo, ale zároveň ochrání před deštěm.

Polykarbonátové desky můžete koupit v různých barevných odstínech a jednoduše je tak sladit s designem vašeho domu. Zároveň jde o nejlevnější řešení a polykarbonátovou stříšku zvládne postavit i zručný kutil.

Dřevo

Dřevo je stále nejoblíbenějším materiálem pro zastřešení teras. Důvod je jednoduchý – je to prostě nadčasová klasika, která se hodí kamkoli.

Dřevěné terasy jsou příjemné a útulné a hodí se převážně k rustikálnějším stavbám na venkově. Velkou nevýhodou je ale poměrně náročná údržba. Dřevo musíte pravidelně natírat, aby nedocházelo k jeho zničení. Zároveň se designově příliš nehodí k novostavbám, obzvláště k těm moderním minimalistickým. Po finanční stránce jde o zlatou střední cestu a velmi záleží na zvoleném druhu dřeva a jeho úpravě.

Tašky

Jestli máte dům s taškovou střechou, je vhodné uvažovat o stejné krytině i pro střechu terasy. Tašky jsou totiž poměrně výrazným vizuálním prvkem exteriéru vašeho domu, a v kombinaci například s dřevěnou či polykarbonátovou střešní krytinou by celkový dojem působil nesourodě. Tašky lze vhodně kombinovat pouze s hliníkovou stříškou neutrální barvy. Tašky si můžete vybírat klasické pálené anebo modernější plechové.

Hliníkové pergoly jsou odolné a velmi vkusné. Zdroj: Alaris.czHliníkové pergoly jsou odolné a velmi vkusné. Zdroj: Alaris.cz

Hliník

Hlavními výhodami hliníku jsou dlouhá životnost, bezúdržbovost a široké možnosti barev a designu. Hliník nemění svůj vzhled ani v extrémních podmínkách a bude vypadat stejně dlouhá léta. Není třeba jej nijak ošetřovat, jelikož nepodléhá korozi ani žádnému jinému neduhu. Za kvalitní hliník si sice připlatíte, ale investice se vám vrátí díky dlouhé životnosti a nulovým nákladům na údržbu.

Bioklimatická pergola

Bioklimatická pergola má stříšku z hliníkových lamel, které lze naklápět do různých úhlů a vytvořit tak optimální klima dle aktuálního počasí. Při dešti pergolu úplně zatáhnete, a když je naopak hezky, můžete se pod ní klidně slunit.

Jde o řešení pro náročné – tento typ zastínění pergoly je nejdražší, na druhé straně vás bude rozmazlovat dlouhá léta i desetiletí a umožní vám využívat terasu opravdu celoročně bez omezení. Zatažená pergola je naprosto nepropustná a pod stříšku se nedostane ani kapka dešťové vody. Odolná konstrukce vás stejně dobře ochrání i před vysokou vrstvou sněhu či nárazovým větrem.

V teplých letních dnech oceníte odvětrávání právě střechou, pod kterou se drží nejvíce tepla. A když budete chtít mít sluneční terasu, jednoduše lamely naklopíte a vpustíte k sobě přesně tolik sluníčka, kolik si budete přát.

Bioklimatické pergoly jde doplnit o motor, díky kterému můžete lamely ovládat jednoduše pomocí tlačítka, o osvětlení či dokonce integrované reproduktory. Skvělou službu vám udělá i boční stínění pomocí screenových rolet. Důmyslný materiál těchto rolet je průhledný zevnitř, ale zvenku ne. Vy tak máte naprosté soukromí, aniž byste přišli o svůj oblíbený výhled. Tyto rolety podporují cirkulaci vzduchu, zvyšují komfort a působí i jako sítě proti hmyzu.

Bioklimatická lamelová pergola s bočním stíněním zajistí maximální komfort za každého počasí. Zdroj: Alaris.czBioklimatická lamelová pergola s bočním stíněním zajistí maximální komfort za každého počasí. Zdroj: Alaris.cz

Materiál zastřešení pergoly vybírejte pečlivě, jde o investici na dlouhá léta. Zvažte všechny výhody i nevýhody jednotlivých materiálů a užívejte si ničím nerušený a bezstarostný odpočinek na terase.

Článek Využívejte terasu naplno i v zimě byl publikován 2. ledna 2020 v 21.45 v rubrice Dům. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...