Jak ulehčit zvířátkům zimu u vás na zahradě?

Sponzorované odkazy:

Jak ulehčit zvířátkům zimu u vás na zahradě?

Určitě máte vše způsobně připraveno a uklizeno, aby vaše zahrada mohla přes zimu nabrat síly. Přemýšleli jste i o fauně na vaší zahradě? Co se dá pro zvířata udělat, abyste i jim zimu ulehčili? Každoročně dáváte ven krmítka, ale co dál?

Mnoho druhů savců, bezobratlých a obojživelníků prospí nejchladnější měsíce. Některé druhy, jako ježci, skutečně hibernují. Jiné, například žáby, se dostávají do stavu strnulosti, ze kterého se snadno probudí, aby hledaly něco k jídlu. Žabí samečci často tráví zimu v bahnitých hlubinách rybníků a dýchají kůží. Pokud však rybník zamrzne, mohou je plyny způsobené rozkládajícím se rostlinným materiálem otrávit. Odstraňte staré rostliny z jezírek a na hladinu umístěte PET láhev, anebo balón, aby jezírko úplně nezamrzlo.

Na jedno místo na zahradě umístěte nejrůznější větvičky, do kterých se budou moci na zimu uchýlit zvířata. Přikrýváte-li některé květiny pro ochranu před mrazem chvojím, i tam se nějací obyvatelé vaší zahrady zabydlí. Máte-li staré hliněné květináče na vyhození, udělejte z nich zimní aranžmá, to bude sloužit také jako nouzový hotel při velkých mrazech.

Pokud jste si podle našich návodů dělali na zahradě hmyzí hotely a útočiště pro motýli, nezapomeňte je chránit před mrazem a větrem.

Jako úkryt může sloužit i kupička nahrabaného listí, případně i váš kompost. Ježci, či čmeláci bydlením v kompostu nepohrdnou.

Po zahradě umístěte nejen krmítka pro ptáky, ale i pro veverky. Některé druhy ptáků ocení i hnízdní budky, kam se v noci zaletí schovat až teplota poklesne hluboko pod bod mrazu.

Chodí-li k vám na zahradu srnky, či zajíci, jistě bude vhodné ochránit zejména malé stromky před okusem, raději jim do klidného místa zahrady občas dejte něco na přilepšenou, třeba seno, dobře vysušený chléb, mrkev, jablka.

I pro nás lidi je zima nepříjemným obdobím, a tak od vás bude hezké, budete-li i myslet na němé tváře, které díky vaší péči zimu dokáží přežít.

Článek Jak ulehčit zvířátkům zimu u vás na zahradě? byl publikován 28. listopadu 2023 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...