Jaro na zahradě

Sponzorované odkazy:

Jaro na zahradě

Milujete zahradničení? Pak jste se již jistě nemohli dočkat, až si nasadíte holínky, vyhrnete rukávy a vyrazíte poprvé na zahradu. Víte, o jaké činnosti se musíte na jaře na zahradě postarat jako první?

Na jaře mají všichni zahradníci plné ruce práce. Od přípravy zahradu na pobyt tam, až po nákup a předpěstování semínek. O prořezávání stromků a údržbě trávníku ani nemluvě. Pokud náš blog čtete pravidelně a na podzim jste si na zahradě řádně uklidili a připravili vše potřebné na zimu, budete mít jaro jednodušší. Pokud jste ovšem na podzim zahradu zanedbali, čeká vás nyní spousta dřiny.

Nejdříve si celou zahradu projděte a prohlédněte, klidně si k ruce vezměte zápisník a tužku. Třeba zjistíte, že bude třeba něco opravit, tak ať máte kam si dělat poznámky. Důkladně se podívejte i na keře a stromky, jestli vám je náhodou nenechavá zvířata neokousala. Ještě počkejte s odkrýváním květin, dokud budou ještě mrazy.

Než budete moci rýt záhonky a sázet, udělejte ostatní potřebné práce, třeba opravte plot, lavičku, zkontrolujte nádoby na vodu, okapy apod. Zajděte do kůlny a zkontrolujte nářadí a náčiní, abyste měli vše řádně připravené, až bude potřeba. Nestihli-li jste to na podzim, nyní bude vhodná doba na stavbu vyvýšených záhonků. O tom jak na to, jsme již na našem blogu psali. Dovolí-li odpolední teploty, můžete se vrhnout i do natírání potřebných ploch na zahradě.

Překvapil-li vás podzim nepřipravené, otrhejte zbytky květin a rostlin, vyndejte zapomenutou úrodu, vytrhejte plevel, postarejte se také o kompost. Můžete také zkontrolovat půdu, případně ji ještě pohnojit ať již chemickými hnojivy, či kompostem a hnojem.

Některé stromky a keře ocení, když je brzy z jara prostříháte, a tak si připravte ostré zahradnické nůžky a rukavice a pusťte se do práce. Všímejte si, zda nenajdete na keřích nějaké škůdce a snažte se jich zbavit dříve, než se rozlezou po celé zahradě. Někdy nánosy sněhu a ledu vedou k poškození větví, tak ty zalomené opatrně dořízněte, polámané větve odstraňte. Péči dopřejte také živému plotu. Plánujete nějaký keř přesadit? Nyní je na to nejlepší čas!

Nemůžete se už dočkat, až si něco zasadíte? Můžete začít osazovat okrasné nádoby a truhlíky, ale nezapomeňte je ještě dávat na noc domů do verandy, či zimní zahrady, aby vám je ranní mrazíky nezničily.

Článek Jaro na zahradě byl publikován 14. března 2023 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...