Stromy si i na jaře zaslouží naši péči

Sponzorované odkazy:

Stromy si i na jaře zaslouží naši péči

Máte na zahradě stromy, či stromečky? Kromě trávníku si i stromy na jaře zaslouží naši důkladnou kontrolu a péči.

Důkladně kolem stromů ukliďte. Odstraňte zbytek spadaného listí z konce podzimu, posbírejte polámané větvičky. Nachází-li se na zemi nahnilé ovoce, i to může být zdrojem napadení škůdci a houbami.

Projděte celou zahradu a pečlivě prohlédněte všechny stromy a keře. Větve, které nevydržely tíhu sněhu a polámaly se, pečlivě seřízněte a řez ošetřete. Pro výškové práce si raději pozvěte odbornou firmu, abyste si neublížili. Větve, na kterých se na jaře netvoří listy, či pupeny, poukazují na nějaký zásadnější problém. Při obhlídce zahrady můžete narazit na plíseň, houby, škůdce a jejich malé zárodky. Na keřích a nízkých stromcích snadno například housenky sesbíráte.

Stromky napadené sviluškami a mšicemi zkuste důkladně osprchovat zahradní hadicí, mnohdy to pomůže. Alespoň je to první pomoc, než vyrazíte do zahradnictví pro chemické postřiky.

V okolí menších stromků zkontrolujte, jestli mají dostatečnou vrstvu mulče. Slouží na ochranu kořenového balu, udržení vlhkosti a hubení plevele. Pokud ne, doplňte množství mulče, aby byly vaše malé stromky jako v bavlnce.

S mulčováním souvisí i jarní přihnojení. Když použijete hnojivo, ze kterého se účinné látky postupně uvolňují, máte hnojení vyřešeno do konce sezóny. Brzy na jaře stromy příliš nezalévejte, voda se do zmrzlé půdy nemůže dostatečně absorbovat.

Na jaře můžete také vysadit nové stromy, místo zimou poškozených. Před výsadbou si celou práci důkladně naplánujte, aby vám takový strom za dvacet let nezabíral celý dvorek.

Článek Stromy si i na jaře zaslouží naši péči byl publikován 8. dubna 2023 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...