Naše největší chyby při zařizování zahrady

Sponzorované odkazy:

Naše největší chyby při zařizování zahrady

Splnil se vám sen a začali jste stavět nový dům, či jste si pořídili již starší domek po někom? Pak jistě až nyní vidíte, co je kolem zařizování a zabydlování domu a zahrady práce. Pokud jste před tím bydleli pouze v bytě, může být pro vás těžké tyto práce zorganizovat a například při zařizování první zahrady uděláte spoustu začátečnických chyb.

Žádný učený z nebe nespadl, a proto jsme si pro vás připravili článek, který vám pomůže se některých nepříjemností vyvarovat.

Máte-li na pozemku vzrostlé stromy, určitě se jich nezbavujte, bude velmi dlouho trvat, než vám vyrostou nové. Proto bezhlavě nekácejte vše, na co přijdete. Stromy poskytují soukromí a stín, navíc jsou domovem spousty živočichů. Jen počítejte s tím, že nemá smysl stavět bazén například pod břízu, nebudete pak dělat nic jiného, než z bazénu vyndávat semínka břízy, či listí z ostatních listnatých stromů.

Ani dům, či kůlny a garáž nestavějte do příliš těsné blízkosti stromů. Myslete na to, že stromy časem porostou, mohly by na stavbu spadnout, anebo jim bude stavba (třeba kůlna) vadit v růstu. Představte si celou zahradu za deset, patnáct let. Až poté začněte stavět pergolu, kůlnu, či novou garáž.

Pokud se rozhodnete sázet nové stromky, třeba ovocné, myslete na to, aby časem nepřekážely a vyberte jim optimální místo. Nesázejte je ani příliš blízko u sebe, aby si jednou nepřekážely v růstu, či nestínily. Pod listnatými stromky nedělejte záhonky, jinak si budete časem nadávat, protože budou každý podzim plné spadaného listí.

V dnešní době jsou stavební materiály velmi drahé, ať jde již o beton, kovové trubky, pletiva, či dřevo. Nesnažte se při stavbě plotu ušetřit, či dávat dřevěné sloupky příliš mělce, či je nezapomeňte natřít penetrací. Časem vám vyhnijí a budete celý plot stavět znova. Obecně plot vyberte takový, aby byl co možná nejméně náročný na údržbu. Nechcete přeci každé léto trávit natíráním laťek plotu.

Máte-li těžkou a neúrodnou půdu, vyrobte si vyvýšené záhonky, do kterých na vršek navezete kvalitní zeminu, ušetříte si spoustu práce a zklamání nad pěstitelskými neúspěchy. V jílovité půdě se nebude dařit téměř žádným rostlinám ani plodinám.

Určitě se můžete dopustit spousty dalších chyb, ale tyto jsou takové zásadní a třeba někoho ani nenapadne, že když při zařizování zahrádky spěchá, může si přidělat práci na spoustu let dopředu.

Článek Naše největší chyby při zařizování zahrady byl publikován 29. října 2022 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...