Je v dnešní době stále nutné třídit oblečení před vypráním?

Sponzorované odkazy:

Je v dnešní době stále nutné třídit oblečení před vypráním?

Neustálá údržba domácnosti v „koukatelném“ stavu nás všechny unavuje. Praní prádla je jeden nekončící proces. Jen co dosušíte a vyžehlíte jednu várku, už se vám v koši na špinavé prádlo krčí další hromádka, která volá po voňavé lázni ve vaší automatické pračce.

V dnešní době jde technika v oblasti praní a sušení prádla kupředu mílovými kroky. Běžná pračka zvládne celkem obstojně vyprat prádlo i při dvaceti stupních. Pokud tedy ovšem použijete i správný gel na praní při nízkých teplotách. Je tak pravděpodobné, že při nízkých teplotách do čtyřiceti stupňu se vám neobarví prádlo. Nabízí se tak otázka, zda ještě stále musíme třídit prádlo, jako to dělaly naše maminky a babičky.

Všem se to již jistě stalo, v neděli večer posbíráte po domě pár nevypraných kousků, které se vyhnuly víkendovému pracímu šílenství. A co kus prádla, to jiná barva, ale nechce se vám jít v pondělí do práce s tím, že až přijdete domů, budete zase prát. A teď stojíte u pračky a přemýšlíte, zda se pro jednou nic nestane, anebo jestli máte raději počkat, až budou mít jednotlivé kousky svršků k sobě své stejněbarevné „kamarády“.

Pro jednou jistě ne, pokud mezi těmi kousky nebude omylem něco, co pouští barvu. Řešením je použít ubrousky proti obarvení prádla.

Pakliže máte bílé oblečení zašedlé a ušmudlané, určitě jste tuto praktiku nepoužili pouze jednou. Někdo má kliku a má tak dobrou pračku, že ani po několika hromadných várkách neroztříděného prádla nevypadá jejich oblečení jako ze secondhandu.

U velmi drahého oblečení a u kousků se sentimentální hodnotou toto raději ani nezkoušejte, pokud o ně nechcete přijít. Navíc při praní vytříděného prádla ušetříte i finance. Oddělování prádla podle barvy, typu tkaniny a úrovně znečištění prodlužuje životnost prádla.

Jak správně vytřídit prádlo?

Začněte tím, že si podíváte na štítek na oblečení, zvláště u nového oblečení je to důležité, stějně tak pokud s praním teprve začínáte. Štítek vám pomůže vybrat správnou teplotu vody, cyklus praní (použijte jemný cyklus, pokud štítek doporučuje ruční praní) a teplotu sušení (pozor, některé kousky nesmí do sušičky).

Následně roztřiďte zbytek prádla podle barvy. Bílé, pastelové a světle šedé oblečení jde na jednu hromadu. Tmavé oblečení – modré, hnědé, tmavě šedé, černé, zelené – jde na další hromadu. Pozor na červenou, která ráda absorbuje tmavé barvivo. Tu raději perte samotnou.

Nyní roztřiďte každou hromádku ještě jednou podle typu látky. Džíny a bavlněná trička oddělte od lehkých syntetických látek nebo jemného spodního prádla. Jemné prádlo lze před vložením do pračky vložit do sáčku na praní choulostivého prádla. Roztřiďte bavlněné ručníky a povlečení, které perte na vysoké teploty, kvůli zbavení se bakteriím.

Pokud máte nějaké silně znečištěné věci, vyperte je zvlášť. Nečistota se může usadit na jiných kouscích. Po vyprání budete muset prádlo vytřídit znovu – a to podle toho, které může a nemůže do sušičky.

Článek Je v dnešní době stále nutné třídit oblečení před vypráním? byl publikován 7. února 2023 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...