Jak správně žehlit oblečení

Sponzorované odkazy:

Jak správně žehlit oblečení

Žehlení nepatří zrovna mezi nejoblíbenější domácí práce. Jistě vás zajímá, jak si tuto nepříjemnou činnost co možní nejvíce ulehčit.

Víte, jak správně žehlit?Víte, jak správně žehlit?

Samotné žehlení začíná dlouho předtím, než vytáhnete žehličku a žehlicí prkno. To jak budete dlouho žehlit, závisí na tom, jestli umíte správně vyprat a usušit oblečení, abyste zabránili pomačkání. Nikdy nežehlete oblečení, které je špinavé nebo stále má na sobě skvrny. Teplo ze žehličky by akorát skvrnu na špatně vypraném oblečení zakonzervovalo.

Příprava na žehlení

Jaký typ žehlicího prkna máte? Ať už jde o skládací prkno nebo model na míru, buďte opatrní, kam jej umístíte. Ujistěte se, že šňůra žehličky není napnutá přes místo, kde budete stát a chodit, abyste o ni náhodou nezavadili. Pozor na malé děti, nebo domácí zvířata, která by mohli na sebe žehličku shodit.

Zkontrolujte žehličku a ujistěte se, že je žehlicí plocha čistá. O žehličku se musíte starat – u napařovacích dochází velmi často k zanešení vodním kamenem. Nahromaděné nečistoty se mohou přenést na čisté prádlo. Potah žehlicího prkna by měl být také dokonale čistý. Většinu potahů lze prát nebo snadno vyměnit.

ŽehličkaŽehlička

Pokud nemáte žehlicí prkno, můžete žehlit na rovném povrchu, jako je stůl nebo pult, ale připravte je k žehlení. Je třeba pod oblečení dát textilii, díky které nepoškodíte povrch desky.

Než se rozehřeje žehlička

Než začnete, podívejte se na štítek daného kusu oblečení. Pokyny pro žehlení zde budou napsány nebo zobrazeny symboly. Pokud štítek chybí, raději žehlete na minimální teplotu. Usnadníte si práci, pokud si oděvy k vyžehlení připravíte od těch nejchoulostivějších až po ty, které snesou velkou teplotu. Teplotu můžete kdykoli zvýšit, ale ochlazení žehličky trvá déle. Ušetříte si čas.

Při žehlení většiny látek žehlete na rubové straně oděvu. Tím zabráníte vzniku lesklých stop na látce. To je zvláště důležité pro tmavé barvy, hedvábí, umělé hedvábí a lněné tkaniny. U tkanin, jako jsou samet, manšestrové a texturované látky, bude žehlení na rubové straně bránit poškození textury.

Obvykle je nejlepší žehlit oblečení, když je ještě mírně vlhké. Chcete-li přidat vlhkost, lehce pokropte oblečení vodou nebo použijte sprej na žehlení, nebo rozprašovač.

KošileKošile

Při žehlení límečků, manžet, kapes nebo lemů, které mají dvojnásobnou tloušťku látky, nejprve žehlete zevnitř a poté zvenčí, abyste vyhladili poslední faldíky. Těmto oblastem, zejména zvlněným okrajům lemu, určitě prospěje pára během žehlení nebo předvlhčení před žehlením. Nežehlete zipy, knoflíky ani jiné ozdoby.

Látku byste měli žehlit podélně, aby nedošlo k roztažení. Okamžitě po žehlení je třeba šaty pověsit, aby si udržely bezchybný vzhled.

Pokud vás žehlení nebaví, existují způsoby, jak jej si zpříjemnit a zefektivnit. Poslouchejte hudbu nebo nastavte žehlicí prkno tak, abyste u žehlení mohli sledovat po očku televizi. Nebo si pusťte nějaký zajímavý podcast.

Článek Jak správně žehlit oblečení byl publikován 6. dubna 2021 v 09.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...