Nejoblíbenější adventní tradice

Sponzorované odkazy:

Nejoblíbenější adventní tradice

Během adventního času máme spoustu povinností a zařizování. Měli bychom se ale věnovat především dětem, aby měly vzpomínky na kouzelné vánoce. Zkuste je zasvětit do starobylých tradic, vyrábějte spolu vánoční ozdoby, poučte je o příběhu Ježíška.

Adventní kalendář

Adventní kalendář pomůže dětem zkrátit nekonečně dlouhý čas při čekání na příchod Ježíška a dárečky. Adventní kalendář má 24 okýnek, tedy dětem vydrží po celou dobu adventu. Poslední okýnko si děti otevřou až na Štědrý den. Adventní kalendář nemusí mít pouze papírovou podobu. Také můžete dětem vyrobit svůj vlastní, třeba v podobě ponožek, či pytlíčků s čísly.

Adventní věnec

O adventním věnci a tradici s ním spojených jsme psali v přechozím článku. Každou adventní neděli je třeba zapálit jednu ze čtyř svíček, aby na Štědrý den hořely všechny.

Barborka

Krásnou tradici představuje i trhání větvičky na svátek sv. Barbory, tedy 4. prosince. Nejčastěji se trhá větvička třešně nebo jabloně. Některé ženy také nepohrdnou větvičkou trnky. Když větvička vykvete přesně na Štědrý den, říká se, že se majitelka větvičky do roka vdá. Pokud měla nápadníků více, mohla si po nich větvičky pojmenovat – a vzala si prý toho, jehož větvička vykvete jako první.

Mikuláš

Pátého prosince chodí městem Mikuláš s čerty a anděly. V naší zemi je tento svátek často slaven na náměstích, většinou se konají představení pro děti, spojené s nejrůznějšími koncerty a vystoupeními dětí z uměleckých škol.

Svátek sv. Lucie

V severských zemích se před Vánoci slaví křesťanský svátek sv. Lucie, připadá na 13. prosince. Jsou spojeny nejen s oslavou patronky tohoto svátku, volně navazuje ještě na pohanské tradice oslav zimního slunovratu, který dle Juliánského kalendáře připadal původně na tento den. Zapalují se svíčky, konají se oslavy, dávají se maličké dárečky.

Pečení cukroví

Cukroví v podobě, jaké ho známe dnes, přišlo až později, ale již od 16. století se vyráběly ovocné figurky jako mlsky pro děti. Poté se cukroví peklo, aby ochránilo rodinu před temnými silami. Na stromy se věšelo cukroví v podobě sluníčka, které mělo symbolizovat slunovrat. Zvířátka z cukroví měla chránit zvířata v hospodářství. Peklo se jen z vlastní mouky, aby se i v příštím roce na statku zase dobře urodilo.

Výzdoba měst a vesnic

V období adventu si všichni zdobí okna, vchodové dveře, mnohde po vzoru Američanů se na zahrádkách začnou objevovat osvětlení sobi. Města a náměstí jsou osvětlena drobnými světýlky, objevují se zde tradiční vánoční trhy, stromečky, všude je veselejší atmosféra. Krásné vánoční trhy jsou samozřejmě po celé naší republice, pokud se chcete vydat do zahraničí, navštivte Drážďany, Vídeň, Frankfurt, nebo třeba Štrasburk.

Vánoční stromeček

A konečně tradice, bez které by Vánoce nebyly Vánocemi – vánoční stromeček. Tato tradice pochází z Německa, původně se zdobil jablíčky, ořechy, až později se přidaly svíčky a vánoční ozdůbky. Církev stromečku, jako symbolu Vánoc dlouho odolávala, první vánoční stromeček stál ve Vatikánu až v roce 1982.

Článek Nejoblíbenější adventní tradice byl publikován 3. prosince 2022 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...