Půjdem spolu do Betléma...

Sponzorované odkazy:

Půjdem spolu do Betléma...

Advent máme v plném proudu, ulice a obchody jsou plné lidí, na stole se nám vyjímá adventní věnec, určitě už máte vytipované místo, kde si koupíte vánoční stromeček. Nezapomněli jste na něco? Určitě? A co takhle betlém?

Betlémy mají u nás dlouhou tradici

Ptáte se, proč byste si měli domácnost zdobit zastaralou dekorací? My se spíše zeptáme, proč to ještě neděláte? Betlém byl spojen v našich končinách s oslavou vánočních svátků po dlouhá staletí. Až tradice, kterou jsme okoukali od sousedů, tedy vánoční stromeček, z našich sedniček a obýváků postupně betlémy vytlačila. Není to škoda?

I v nevěřících rodinách můžete na betlému dětem vysvětlit příběh z Bible, který pojednává o tom, jak se Josefovi a Marii v městě Betlémě narodil ve chlévě synek Ježíšek.

Zajděte s dětmi v předvánočním čase do kostela, pokochejte se vyzdobenými jesličkami, na výstavě betlémů (určitě se nějaká ve vašem okolí koná) si můžete nějaký menší betlém pořídit. Stačí maličký s pár postavičkami Josefa, Marie, Ježíška, Tří králů a nějaké ty ovečky. Určitě si vzpomenete, že vaše babičky opatrovaly betlémy jako oko v hlavě. Předávaly se z generace na generaci, každá rodina dodělala, či dokoupila nějaké figurky. U stavění betlému byla celá rodina. Lidé si povídali, společně se těšili na Vánoce a byli si tak nějak blíž než dnes, kdy na nás televize chrlí samé komedie a pohádky se Santou Clausem.

Zkuste se zamyslet, zda někde na chalupě na půdě nemáte takovýto skvost schovaný. Byla by věčná škoda jej nechat zchátrat. Pokud najdete betlém s dřevěnými figurkami, pečlivě jej oprašte, nechte opravit, dokud ještě existují kvalitní řezbáři.

Nemáte-li to štěstí, můžete si betlém vlastnoručně vyrobit. Buď vystříhat z papíru, anebo si můžete figurky do betlému upéct. Tradičně se na to používalo tzv. vizovické pečivo.

Článek Půjdem spolu do Betléma... byl publikován 17. prosince 2022 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...