Advent je za dveřmi, jak připravit domácnost na toto období?

Sponzorované odkazy:

Advent je za dveřmi, jak připravit domácnost na toto období?

28. listopadu tu máme první adventní neděli. Advent má být čas klidu a čekání na příchod narození Ježíše. V našich domácnostech je to naopak nejhektičtější období roku – pečení cukroví, vánoční úklid, shánění dárků, stromečku a vánočních dekorací.

Adventní neděleAdventní neděle

Dnešní doba už je prostě taková, už na konci září některé obchody vystavují vánoční cukrovinky a dekorace. Obchodníci prostě chtějí na vánočních svátcích vydělat. A i když si řekneme, že letos si advent užijeme a nebudeme „bláznit“, stejně se vždycky necháme strhnout davovým šílenstvím a už od Mikuláše všichni vyšilujeme, cídíme byt a jsme „na nervy“. Když si ale adventní čas pečlivě naplánujeme, budeme více v klidu a budeme mít čas i na rozjímání, vánoční trhy, a povídání s přáteli a rodinou u svařáku.

Kdy jsou letos adventní neděle?

Advent 2021 začíná velmi brzy. První adventní neděli (železnou) budeme mít již tento týden (28.11.). Další (bronzovou) neděli oslavíme přesně na Mikuláše, tedy 5. prosince. 12. prosince zapálíme třetí svíčku na počest stříbrné neděle. Poslední neděle před příchodem Ježíška je 19. prosince.

Zapalte svíčkuZapalte svíčku

Tím, že letos začíná advent velmi brzy, můžete si pomalu, ale jistě začít zdobit byt vánočními dekoracemi. Naplánujte si mytí oken, úklid, nákup vánočních dárků – klidně si můžete udělat adventní rozpis. Nehoňte se, rozplánujte si vše na drobné úkoly a každý den udělejte jeden. Například nákup jmelí, adventního věnce, dekorací, plánujte i „velký“ vánoční nákup potravin, dárků atd.

Vánoční úklid si také rozdělte – jeden den okna, další praní dek a dekoračních polštářků, mokré čištění koberců a podobně. Nejenže ušetříte cennou energii, ale budete opravdu více v klidu.

Na pečení cukroví si vymezte časNa pečení cukroví si vymezte čas

Na papír se seznamem úkolů před Vánocemi si napište i chvíle, kdy navštívíte své blízké, zajděte si spolu popovídat. Letos si to zasloužíme, vždyť jsme byli všichni tak dlouho doma na homeofficech, loni jsme za svými blízkými ani nemohli. Samozřejmě i letos se vzdejte návštěv, pokud máte podezření, že na vás něco leze – a nemusí to být ani koronavirus – nikdo nechce Štědrý den trávit s čajem v peřinách.

Adventní svíčky mají svoji symbolikuAdventní svíčky mají svoji symboliku

O adventních věncích jsme již psali již loni. Pokud si chcete přečíst o jeho symbolice, otevřete si tento článek. Neuvědomili jste si, že letos začíná advent opravdu brzy a chcete si svůj věnec vyrobit? Poradíme vám tady.

Tak krásný a pokojný advent všem!

Článek Advent je za dveřmi, jak připravit domácnost na toto období? byl publikován 27. listopadu 2021 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...