Chystáte se doma vymalovat? Pečlivě si celý proces naplánujte

Sponzorované odkazy:

Chystáte se doma vymalovat? Pečlivě si celý proces naplánujte

I když by bylo rozumnější barvit a natírat v létě, kdy vše snadno uschne, většina z nás se rozhodne pro výmalbu interiéru na podzim a v zimě. Asi, že trávíme více času doma, vidíme chyby, které nám jsou v době letních prázdnin tak nějak jedno. Pokud jste se rozhodli, že si letos po svátcíh vymalujete, přečtěte si naše rady, třeba vám to ušetří práci, či zklamání.

Začněme od začátku

Máte před sebou místnost, kterou se chystáte vymalovat. Chcete-li úplně novou barvu, pořádně se rozhlédněte. V jakém odstínu máte nábytek? A je matný, či lesklý, to samé platí i o podlaze. Určitě také máte předvybranou barvu, která by se vám líbila. Bude však barva ladit s pohovkou, nebude se „tlouct“ s barvou závěsů, dekorativních polštářů, či kusového koberce. Nebudete pak všechny tyto věci kvůli výmalbě muset kupovat nové? Máte-li dostatek finančních prostředků, asi toto hledisko příliš řešit nemusíte. Musíte-li šetřit, raději si razantní změnu barevného spektra řádně rozmyslete.

Nyní, když máte vodítko, k jakému barevnému spektru by měla nová barva vašich zdí směřovat, než se vydáte do obchodu, zamyslete se ještě jednou. Měla by být barva lesklá, anebo naopak matná?

Lesk totiž dokáže vzhled barvy pozvednout, nebo naopak „zazdít“. My jsme zvyklí, že lesklé barvy jsou většinou ty omyvatelné, které znáte ze škol a zdravotnických zařízení. V dnešní době jsou i moderní barvy, které umožňují zdi „dýchat“ a přitom mají příjemný lesklý povrch.

Výsledný vzhled výmalby bude také záležet na tom, na jaký povrch malujete. Zda na čisté zdi, bez zapravovaných děr po obrázcích, či na nový štuk (samozřejmě po vyzrání). Jakou mají vaše stěny zrnitost? Pokud větší, lesklé barvy na nich nebudou vypadat pěkně. Při použití lesklých barev dávejte pozor – máte-li malé děti, či domácí mazlíčky, anebo se jedná o velmi exponované místo, raději také zvolte matnou barvu. Zeď pokrytá mastnými otisky prstů rozhodně nebude vypadat hezky.

Výhodou lesklých barev je, že barevný tón u nich více vynikne. Nevíte-li si rady, jestli si vybrat matnou, či lesklou barvu, můžete zvolit kompromis a barvy ve stejném odstínu na zdi zkombinovat. Možná budete překvapeni výsledkem. Alespoň budete originální a ve vaší domácnosti nebude vládnout „bílá nuda“.

Článek Chystáte se doma vymalovat? Pečlivě si celý proces naplánujte byl publikován 31. prosince 2022 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...