Zahradničení má spoustu benefitů pro zdraví

Sponzorované odkazy:

Zahradničení má spoustu benefitů pro zdraví

Češi jsou národem, který se věnuje zahradničení v porovnání s ostatními národy opravdu ve velkém. Spousta z nás má zahrádku, i když nemáme dům a šťourání v hlíně a pěstování vlastní zeleniny a ovoce nás prostě baví. Zahradničení v sobě skrývá spoustu dřiny, ale má také spoustu benefitů pro naše zdraví, ať již to fyzické, tak psychické. Nevěříte?

Zahradničení, starání se o zahrádku, sekání trávy – to jsou především fyzické činnosti, ale neskutečným způsobem pomáhají naší psychice. Díky němu odbouráme stres z psychicky náročného zaměstnání. Zahradničení je doporučováno i pro pacienty, kteří trpí úzkostí a depresemi. Dokonce i velmi osamělí lidé, si na zahrádce odpočinou a fyzická práce jim pomůže na některé smutné věci nemyslet. Po celodenní dřině budete i fyzicky unavení a díky celodennímu pobytu na zahradě se vám bude i lépe usínat. Jako bonus si na zahrádce můžete pěstovat bylinky, které se dají popíjet na dobrou náladu, třeba heřmánek, meduňku, či třezalku.

I dětem pobyt na čerstvém vzduchu prospějeI dětem pobyt na čerstvém vzduchu prospěje

Dnes je moderní chodit do posilovny, kdo by ale chtěl být v létě zavřený v klimatizovaném prostoru. Není lepší si vzít tričko a kraťasy a jít na zahrádku? Zahradničení je příjemné cvičení na téměř všechny problémové partie, navíc se u toho ještě opálíte a jste celou dobu na čerstvém vzduchu, který nám všem po koronavirové pandemii pomůže. Navíc si na čerstvém vzduchu posílíte imunitu a budete připraveni na podzimní virózy a jako bonus si „nachytáte“ přírodní vitamín D.

Další výhodou zahradničení je, že se námi vypěstované plodiny – ovoce a zelenina dají konzumovat a oproti těm z obchodu máte jistotu, že jsou opravdu BIO. Rodiny s malými dětmi ocení vlastní zeleninu pro přípravu prvních pokrmů pro jejich dětičky.

Takže až příště budete mít špatnou náladu, místo pro antidepresiva, můžete směle vyrazit na zahrádku. Uklidníte se a pocit z dobře odvedené práce vás nabije energií.

Článek Zahradničení má spoustu benefitů pro zdraví byl publikován 23. července 2022 v 08.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...