Jak se zbavit plevele na zahradě?

Sponzorované odkazy:

Jak se zbavit plevele na zahradě?

Plevel je spolu s hlodavci a ptáky nepřítelem naší úrody. Je otravný, velmi odolný a jen co jej vyryjete, za chvíli se objeví znovu. Je to trošku jako boj s větrnými mlýny. Jak se ho zbavit efektivněji?

Plevel je velmi otravnýPlevel je velmi otravný

Pletí je určitě nejneoblíbenější činnost. Plevel nejenže vypadá nevzhledně, ale krade z půdy vlhkost a cenné živiny, které chceme pro naše květiny a plodiny. Navíc se plevel velmi umně množí a je velmi těžké se jej zbavit, pokud nechceme používat herbicidy.

U plevelu platí, že je důležité jednat včas. Určitě pak nechcete sklízet plodiny, mezi bodláky, které jsou větší než vaše rostliny.

Boj s plevelem je někdy únavnýBoj s plevelem je někdy únavný

Jak efektivně vytáhnout plevel?

Pomocí zahradní lopatky, nebo rýčku vyrýpněte plevel, uchopte jej za základnu a vytáhněte i s kořeny. I v zemině vytrhejte sebemenší kořínky, jinak se vám objeví plevel zase hned zpátky. Neohýbejte se k pletí ve stoje, šetřete svá záda, raději si k pletí klekněte, či dřepněte. Můžete si vzít k ruce malou stoličku, či podložku, aby vás netlačila kolena. Existují i speciální rýčky na odstranění bodláků. Pokud je plevel opravdu odolný, můžete si k ruce vzít i motyčku, či motyku s dlouhou násadou. Ta sice někdy přesekne hluboký kořenový systém, ale kořeny ze zeminy pak můžete vytahat ručně.

Pampelišky se v zahradě velmi rychle množíPampelišky se v zahradě velmi rychle množí

Máte na staré zanedbané zahrádce hodně plevelu a chtěli byste ji celou obnovit? Někdy bude lepší nechat práci na profesionály, nechte si poradit herbicidy, které odstraní plevel, ale nepoškodí zeminu pro další pěstování plodin. Herbicidy totiž mnohdy působí velmi toxicky a zelenina po použití herbicidů rozhodně nebude v bio kvalitě. Listové herbicidy jsou přeci jen šetrnější, v řádu hodin způsobí seschnutí rostliny. Dávejte při používání herbicidů pozor, používejte ochranné pracovní prostředky, nestříkejte herbicidy, když fouká vítr, mohl by prostředek roznést po zahradě. Herbicidy mohou dráždit pokožku, dýchací cesty, některé mohou zapříčinit i otravu a nutnost vyhledání lékařské pomoci. Pozor také na oči. Existují i netoxické herbicidy a babské rady, dříve než vezmete do ruky extrémní chemii, zkuste raději vyzkoušet přípravky více šetrné k přírodě.

Jednoduché řešení je bodláky a jiný plevel prostě ostříhat, to však nezabrání dalšímu rašení. Dalším problémem zde je, že pokud plevel zrovna kvete, či má semena, můžete jeho množení paradoxně ještě více pomoci a to nikdo nechce.

Článek Jak se zbavit plevele na zahradě? byl publikován 3. května 2022 v 08.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...