Jak připravit vaši zahradu na jaro?

Sponzorované odkazy:

Jak připravit vaši zahradu na jaro?

Jaro máme tu, než začnete zběsile osazovat záhonky a skleníky, ujistěte se, že máte záhonky připravené a uklizenou zahradu. Zkontrolujte si zahradní nářadí a objednejte si dostatečné množství sazenic a cibulek.

Ať už máte záhonky klasické, či čím dál oblíbenější vyvýšené, musíte je očistit od listí a případných dalších nečistot. Vytrhejte plevel, případně i zbytky loňské úrody. Můžete přidat hnůj, vrstvu nové zeminy, či kompost, záleží na tom, v jakém stavu jsou po zimě vaše záhonky.

I skleník je třeba po zimě důkladně vygruntovat. Omyjte vnitřní stěny skleníku nějakým desinfekčním prostředkem, abyste předešli šíření plísní a škůdců. Je dobré skleník omýt i zvenku, aby propouštěl více světla na vaše rostliny. Nechte skleník řádně vyvětrat a zkontrolujte dřevěné konstrukce na popínavé rostliny. Přednostně sázejte rostliny, které potřebují být v půdě nejdéle. Z květin to jsou muškáty, begónie, papriky, či třeba lilky.

Hned jak zasázíte, připravte si nádoby na shromažďování dešťové vody, abyste své rostlinky měli čím zalévat. Sbírání dešťové vody je nejen ekologické, ale při dnešních cenách vody i ekonomické.

Máte-li na své zahradě založený kompost, i o ten byste se měli na jaře postarat, prokypřit ho a začít na něj nosit přebytky z kuchyně apod. Nezapomeňte, že do kompostu nepatří plevel a větve napadené škůdci.

Jestliže ještě nemáte kompost, je jaro ideálním obdobím na jeho založení. Můžete si sice koupit hotový kompostér, ale pro větší zahradu užijete i klasický kompost, zbudovaný z laťek a prkýnek, jaký mívaly na zahradě naše babičky.

Do kompostu budete moci během celé zahradní sezóny umísťovat veškerý organický odpad ze zahrady. Po jeho rozložení získáte vlastnoručně udělaný bohatý kompost, díky kterému se bude rostlinám a plodinám na vaší zahradě dařit. Zpočátku je důležité kompost každý měsíc prohodit vidlemi a provzdušnit. Po zimě je na zahradě spousta práce, ale odměnou vám bude dobrý pocit a díky pobytu na čerstvém vzduchu si vyrobíte do zásoby tolik důležitý vitamín D.

Článek Jak připravit vaši zahradu na jaro? byl publikován 11. dubna 2023 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...