Na co je v domácnosti dobrý peroxid vodíku?

Sponzorované odkazy:

Na co je v domácnosti dobrý peroxid vodíku?

V počátcích pandemie si spousta z nás vyráběla z peroxidu vodíku improvizovanou desinfekci na ruce. Nyní jsou v obchodech k dostání nejrůznější spreje a gely na čištění rukou bez použití vody. Pokud vám nějaký nasyslený peroxid vodíku doma zbyl, nemusíte jej vyhazovat. Má v domácnosti spoustu jiných využití.

PeroxidPeroxid

V dřívějších dobách byl H₂O₂ běžně užíván jako desinfekce ran, to se moc nedoporučuje, protože prodlužuje dobu hojení. Přesto má však peroxid vodíku antivirové, antibakteriální, protiplísňové a bělící vlastnosti. Hodí se tak v domácnosti na spoustu běžných nehod. Dalším jeho plusem je jeho nízká pořizovací cena.

Bělících vlastností peroxidu vodíku využijete na čištění některých skvrn, nebo například spár mezi dlaždicemi. V koupelně také dokáže vybělit plíseň, která se tak ráda usídluje v rozích sprchového koutu anebo na sprchovém závěsu.

V posteli trávíme třetinu života a tak ji musíme udržovat prostou roztočů a čistou. Peroxid vodíku vám pomůže i s čištěním matrací, dokáže odstranit i zažloutlé fleky.

Peroxid je velmi levnýPeroxid je velmi levný

Železné předměty a i ty, jež jsou vyrobeny ze slitin železa a jiných kovů, oživíte též peroxidem vodíku. Stačí smíchat dvě deci tříprocentního peroxidu vodíku, čtyři lžíce bílého octa a jednu lžičku soli v rozprašovači, promíchat a báječný prostředek na čištění máte na světě.

Dřevěná kuchyňská prkénka jsou ta nejlepší, i když se nám prodejci těch skleněných a plastových snaží namluvit něco jiného. Jejich jedinou nevýhodou je, že se nemají mýt v myčce na nádobí. Pokud na nich krájíte syrové maso, je třeba je opravdu řádně umýt. Čas od času je vydesinfikujte pomocí peroxidu vodíku.

Peroxid vodíku můžete použít i na čištění toalety, neškodí tolik odpadovým vodám.

Velmi naředěným peroxidem vodíku můžete z domácích rostlin odstranit škůdce, hnilobu kořenů a plísně.

Foto:Freepick.com

Článek Na co je v domácnosti dobrý peroxid vodíku? byl publikován 19. dubna 2022 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...