Jak se zbavit zažloutlých skvrn na polštářích a přikrývkách?

Sponzorované odkazy:

Jak se zbavit zažloutlých skvrn na polštářích a přikrývkách?

I když máte doma polštáře a přikrývky, které se dají prát, stejně se časem nevyhneme tomu, že na nich budou zažloutlé skvrny od potu. Když máte malé děti, velmi často se také stane, že lůžkoviny jsou polité nejrůznějšími tekutinami. Jak pořádně polštáře a přikrývky vyprat tak, aby na nich nebyly nevzhledné mapy.

Polštáře musíte také měnit

Počítejte s tím, že i když se budete o polštář řádně starat, časem jej budete muset vyměnit. Nejlépe jednou za dva až tři roky. V polštáři se hromadí odumřelé kožní buňky, které jsou doslova rájem pro množení roztočů. Pokud jste alergici, měli byste mít mezi polštářem a povlakem na polštář ještě speciální povlak proti roztočům, jedině tak zabráníte neustálému kýchání a pokašlávání, kdykoliv ulehnete do postele. Navíc po letech používání ztrácí polštář svou měkkost a nadýchanost. To se může projevit bolestmi šíje a krční páteře.

Proč polštáře žloutnou?

Existuje několik důvodů, proč polštáře žloutnou, ale nejčastější příčinou těchto skvrn je pot. Věděli jste, že během spánku člověk vypotí až půl litru potu? To se vsakuje do polštářů, peřin a matrací. Zní to docela nechutně, že? Proto je důležité prát často prostěradla, povlečení, vysávat a větrat matraci.

Na žlutých skvrnách se také podílí i naše vlasy. Chodíte spát s nevyfénovanými mokrými vlasy? Nebo si je příliš často nemyjete a máte je mastné? To vše zadělává na potíže se skvrnami na polštářích. Některé ženy čas od času usnou neodlíčené a fleky od make-upu jdou také velmi špatně vyprat.

Jak odstranit žluté skvrny z polštářů

Musíte prát polštáře dostatečně často. Platí pravidlo, že čím starší skvrna je, tím hůře se jí zbavíte. Pokud vám děti polijí polštář, či peřinu, vyperte je okamžitě. Polštář a přikrývku byste měli také vyprat po každé nemoci, protože v té době se hodně potíte a je zde větší riziko, že vznikly nové skvrny.

Na praní polštářů a přikrývek je důležité mít dostatečně prostornou pračku, do které se nám vejdou, ať si svůj přístroj nepoškodíte. Kromě pracího prášku použijte i speciální desinfekční přísadu na praní prádla, budete mít jistotu, že se zbavíte choroboplodných zárodků. Pokud jsou na polštáři extrémní skvrny, můžete do praní přidat i bělidlo, či peroxid vodíku. Někdo přidává i jedlou sodu. Můžete místo předepírky použít na nehorší skvrny sprej na odstranění skvrn. V drogeriích se prodávají i prací prostředky na praní bílého prádla, většina hospodyněk je kupuje na praní záclon, aby vydržely dlouho sněhobílé, ale mohou se použít i na polštáře a přikrývky.

Nebudete-li s výsledkem praní spokojená, můžete polštář vyprat ještě jednou. Na praní a sušení přikrývek a polštářů používejte speciální míčky, které v pračce polštář pomohou lépe vyprat a v sušičce jej naklepají a načechrají.

Článek Jak se zbavit zažloutlých skvrn na polštářích a přikrývkách? byl publikován 14. června 2022 v 08.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...