O kompost se musíte starat i v zimě

Sponzorované odkazy:

O kompost se musíte starat i v zimě

V zimním období toho není tolik, co byste mohli dělat na zahradě. Nakrmit ptáčky, odstranit sníh a led, posypat chodníky. Až se budete nudit, můžete zkontrolovat váš kompost.

KompostKompost

Váš kompost může být aktivní i v zimním období. Na jaře se vám bude hodit. Hlavní je vědět, co vše můžete kompostovat. Během zimy tam budete dávat především kuchyňské zbytky, po Halloweenu tam jistě přibyly i dýně, sypaný čaj, kávová sedlina. Klidně i vaječné skořápky.

Kvalitní kompost obsahuje vyvážený poměr dusičnatých a uhličitých složek. Odpad z kuchyně je spíše dusičnatý a tak pro rovnováhu v kompostu musíte přidat nějaké uhličité složky, třeba větve, seno, slámu, sušené listí (pouze ze zdravých stromů!).

Na podzim kompost přikryjte listímNa podzim kompost přikryjte listím

Nekompostujte silné větve, popřípadě je prožeňte štěpkovačem. Nehodí se dřevo z jehličnatých stromů, ani z dřevin, které jste na podzim ošetřovali nějakým chemickým postřikem.

Kompost můžete během zimy prokypřit, aby se dovnitř dostal vzduch. Během zimy je rozklad pomalejší díky chladnějším teplotám. U kompostovacích nádob nemusíte přemýšlet na nadbytečnou vlhkostí, která se do kompostu dostává prostřednictvím sněhu. U klasického kompostu můžete na vrch dát hromadu listí, slámy, pilin, které přebytečnou vlhkost pohltí a budou udržovat v kompostu lepší klima.

O kompost se starejteO kompost se starejte

Nemáte ještě svůj kompost a plánujete si jej založit? Jistě se vám budou hodit naše rady z předešlého článku, ve kterém jsme o kompostu psali. Článek najdete ZDE.

Článek O kompost se musíte starat i v zimě byl publikován 21. prosince 2021 v 09.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...