Kompostování pro každou zahradu

Tagy:  kompost, kompostování, biodpad

Sponzorované odkazy:

Kompostování pro každou zahradu

Kompostování je přirozený proces přeměny organických materiálů. Za přístupu vzduchu, tedy aerobních podmínek se vlivem mikrobiální aktivity přeměňuje bioodpad na kompost. Dobrou kontrolu těchto podmínek zajišťují kompostéry. K rozkladu a recyklaci dusíku, draslíku a fosforu pak dochází rychle a snadno. Výsledný materiál nám poslouží jako hnojivo pro celou zahradu, ušetříme tedy jak za nákup hnojiv, tak za odvoz odpadu, který na kompostování využijeme.

Jak správně kompostovat

Ke kompostování můžeme použít některý z kompostérů nabízených na trhu, můžeme si ho vlastnoručně vyrobit nebo jen utvořit hromadu v koutě zahrady. Do spodu kompostu navrstvíme hrubý a vzdušný materiál – větvičky, sláma, suché rostliny apod. k zajištění dobrého provzdušnění, neboli aerace. V jednotlivých vrstvách mícháme různé druhy materiálu – vlhký se suchým, zelený s hnědým a porézní materiál s hutným. Hrubší materiál je dobré nadrtit. Pokud přidáváme větší množství jednodruhového materiálu, např. shrabané listí, trávu apod. je vhodné kompost promíchat nebo tento materiál nastavit zeminou. Kompost průběžně překopáváme, mísíme a zavlažujeme. Pro nově založený kompost je vhodné použít urychlovač kompostu.

zdroj: Mountfield.czzdroj: Mountfield.cz

Jaký materiál je ke kompostování vhodný

Kvalitní kompost vznikne zpracováním listí, drobných nebo drcených větviček, trávy, běžných plevelů, pilin a jiného jemného dřevního odpadu, zbytků ovoce a zeleniny, kuchyňského odpadu rostlinného původu jako jsou slupky z brambor, zbytky jídla, můžeme přidat i drcený karton a obyčejný neupravovaný papír. Ideální je čas od času přidat trochu hnoje od hospodářských zvířat.

Co do kompostu nepatří

Do kompostu nesmí přijít velké kusy dřeva, velké větve, dřevo s přídavkem pojiv, laků a nátěrů – překližka, prkna apod., křídový nebo voskovaný papír, odpad živočišného původu, zbytky rostlin nemocných nebo plesnivých, invazivní plevele a jejich semena.

Kdy je kompost zralý a jak ho používat

Kompost je zralý a připravený k použití nejdříve po šesti měsících zrání. Během této doby je potřeba hmotu jednou, lépe dvakrát přeházet, aby se dostatečně provzdušnila. Zkušení zahrádkáři ovšem říkají, že ten opravdu správný kompost by měl zrát až jeden rok. Pak teprve získáme kvalitní organicko-minerální hnojivo, kterým se do půdy dostávají důležité živiny. Cenný organický humus velmi dobře upravuje fyzikální i chemické vlastnosti půdy. Vyzrálý kompost se zapraví mělce do půdy. Méně zralý kompost můžeme zjara použít i k mulčování. Během sezóny dozraje a zapracujeme jej do půdy až na podzim. Kompost se hodí ke všem plodinám.

Článek Kompostování pro každou zahradu byl publikován 31. března 2012 v 00.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Eva Šebestová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...