Jak si na podzim provonět domácnost?

Sponzorované odkazy:

Jak si na podzim provonět domácnost?

Jak jsme již psali v minulém článku, nejrůznější aromalampy nám pomohou překonat podzimní deprese a sezónní výkyvy nálady. Nechcete-li kupovat osvěžovače vzduchu v drogérii, které jsou plné chemikálií, jistě se zajímáte o to, jak si provonět byt pomocí přírodních ingrediencí, které budou dobré nejen pro vaši náladu, ale i pro vaše zdraví.

Vůně do domácnostiVůně do domácnosti

Berte inspiraci v přírodě

Máte-li svou zahrádku, jistě se vám urodilo spousta jablíček, nebojte se jablka použít i k navonění vašeho bytu. Když si budete vařit velmi oblíbený jablečný kompot, vaše domácnost bude hezky vonět, stejně tak, když v neděli upečete štrúdl. Vůně jablek, badyánu a skořice jsou s podzimem naprosto spjaté. Stejně tak jako jsou dýně oblíbené na Halloween. I dýně má svou kouzelnou vůni, někomu její aroma může být nepříjemné, ale je prokázáno, že například muži vůni dýně milují a zvedá u nich libido. Takže se nebojte ani vaření dýňové polévky, či pečení dýňového koláče.

Dýňový koláč vám pomůže provonět domácnostDýňový koláč vám pomůže provonět domácnost

Velmi oblíbeným doplňkem do domácnosti na podzim je tzv. jablečňák. Provoní váš byt bez nutnosti kupování aromaolejíčků. Vypadá skoro stejně jako aromalampa na svíčku, rozdíl je v tom, že do ní umístíte jablko, podzimní koření – skořici, badyán apod., zalijete vodou a umístíte do ní jablko. Pod tím zapálíte čajovou svíčku a už se můžete těšit na vůni, která připomíná čerstvě upečený jablkový závin.

Pokud potřebujete na podzim přebít únavu a více energie, určitě vám budou spíše vyhovovat citrusové vůně. Citrón, mandarinka, grep, citrónová tráva – všechny tyto vůně mají jedno společné – dodají vám více energie a zlepší vaši náladu. Nalijte je do aromalampy, či je nakapejte na dřevěné kostičky a rozmístěte po domácnosti. Klidně je nakapejte i do koše na odpadky. Váš dům bude nádherně vonět.

jablečný závinjablečný závin

Chcete, aby domácnost dobře voněla, ale nemáte doma olejíčky? Nevadí! Klidně si vůni uvařte. Dejte na plotnu hrnec s vodou, nakrájejte do něj na plátky citróny, pomeranče, zázvor, či jablka, přidejte skořici, hřebíček, mátu, usušenou levanduli, vanilkový lusku, či cokoliv vás napadne. Jistě nemyslíme, že máte do tohoto hrnce naházet všechny vyjmenované vůně, ale snažte se tam dát to, co máte doma a vám osobně voní. Vaše domácnost bude hezky vonět, nemusíte pak hrnec vylívat, nalijte obsah hrnce do sklenic a postavte je na parapet, budou vonět ještě dva tři dny. Jen je kontrolujte, aby nezačaly plesnivět.

Využijte i kořeníVyužijte i koření

Dalším trikem, aby vaše domácnost voněla čistotou, je to, že jednoduše vyperete záclony a závěsy, otevřete okna a ještě vlhké závěsy a záclony pověsíte. Váš dům bude vonět svěží čistotou a vy budete mít splněnou jednu z nejneoblíbe­nějších položek na seznamu podzimního úklidu.

Článek Jak si na podzim provonět domácnost? byl publikován 6. listopadu 2021 v 09.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...