Jaké květiny bystě měli pěstovat podle vaší osobnosti

Sponzorované odkazy:

Jaké květiny bystě měli pěstovat podle vaší osobnosti

Máte doma květiny? A jak se o ně staráte? S radostí sledujete každý lístek a kvítek navíc, či si květináčů všimnete, až když v nich stojí povadlé hnědé cosi? I květiny byste si měli vybírat podle své povahy a vašeho životního stylu. Nevěříte? Přečtěte si náš článek.

Jaké květiny jsou vhodné pro vaši osobnost?Jaké květiny jsou vhodné pro vaši osobnost?

Pěstování pokojových rostlin je skvělým způsobem, jak zabydlet váš dům, odstranit přebytečný stres a zažít trochu radosti, pokud se vám podaří, že nějaká ta kytička konečně vykvete. Pokud jste stále na cestách a nemá vám kdo květiny zalévat, jistě budete volit jiné druhy květin, než ti, kteří mohou své rostlinky denně zalévat, zastřihávat a pečovat o ně.

Jste velký pečovatel, který se o rostliny stará jako zdravotní sestřička, pravidelně je hnojí, zastřihuje a přesazuje? Můžete si dovolit i rostliny náročnější na péči: například kapradiny, lilie, kalateu, maranty, stromanthe (zatím nemá český název), alokázie, papyrus, africké fialky, bonsaje, marantu, či bambusy.

KaktusyKaktusy

Často zapomínáte

Patříte-li naopak k té druhé skupině, která si rostlin všimne, až když už je pozdě, raději si pořiďte květiny, které nejsou náročné na údržbu, ani na zalévání. Mezi méně náročné rostliny patří: kaktusy, sukulenty, pryšec, pepřinec (peperomie), hoja, juka, broméliovité rostliny, vánoční kaktus, palmy, sansevieria (chřestovité). Rostliny vybírejte i podle toho, kolik máte doma světla. Některé vydrží i v polostínu, jiné vyžadují hodně slunečního svitu.

Středně náročné pokojové rostliny si mohou pořídit obě skupiny pěstovatelů. Takovými středně odolnými květinami jsou: filodendrony, orchideje, begónie, draceny, monstery, fíkusy, mechy marimo (vodní řasa).

Nebojte se experimentovatNebojte se experimentovat

Květináče

Teď, když už víte, jaké rostliny si máte vybírat, bude na čase jim vybrat „obydlí“. Květináče se vyrábí v mnoha designech a také z nejrůznějších materiálů – dokonce i dřevěné – ty jsou letos velmi v módě.

TerakotaTerakota

Terakota

Neglazované terakotové květináče jsou porézní a odvádějí vlhkost z půdy, což z nich dělá báječné nádoby na kaktusy a sukulenty. Mohou se také perfektně hodit pro začátečníky, protože v nich rostlinu „neutopíte“ přílišnou zálivkou.

Glazovaná keramikaGlazovaná keramika

Glazovaná keramika

Glazováním se stane keramický květináč neporézním. To pomáhá udržovat vlhkost v půdě po delší dobu, takže se perfektně hodí pro rostliny milující vodu, jako je kalathea, maranta, papyrus a kapradin.

Vintage nádobyVintage nádoby

Vintage nádoby bez odtoku

Pokud máte krásné květináče, ale jsou bez odtoku, musíte si poradit. Buď je použijete jako obaly na květináče, které odtokové otvory mají, či květiny zasadíte přímo do nádob, ale při zalévání budete muset být velice opatrní, abyste rostlinu nepřelili.

Článek Jaké květiny bystě měli pěstovat podle vaší osobnosti byl publikován 8. června 2021 v 09.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...