Jak připravit zahradu na návštěvy

Sponzorované odkazy:

Jak připravit zahradu na návštěvy

Celou zimu jsme díky koronaviru trávili zavření doma, nedávno skončil nouzový stav a můžeme cestovat i mezi okresy. Letos v létě bude obzvláště důležité si řádně odpočinout a nasbírat si dostatečné zásoby vitamínu D. Také si určitě rádi vynahradíme chvíle, kdy jsme se nemohli vidět s naší rodinou a přáteli. Před návštěvami, letními grilovačkami a narozeninovými oslavami musíme zahradu na hosty připravit, aby se jim u nás líbilo. Jak na to?

Sezóna grilování začínáSezóna grilování začíná

Posezení

Pokud vám přijdou hosté, kromě občerstvení bude důležité, aby si měli kam sednout. Váš zahradní nábytek pravděpodobně byl přes zimu někde schovaný, a tak ho nezapomeňte vyčistit. Na některé druhy nábytku vám bude stačit kbelík s horkou mýdlovou vodou, na jiné pak budete muset zakoupit speciální čisticí prostředky. Odstraňte veškeré nečistoty, případné plísně, zkontrolujte polstry, pokud nejdou vyprat, nezapomeňte koupit nové.

Prohlédněte si zahradu

Projděte se po zahradě a kritickým okem si ji prohlédněte. Posečte pořádně trávník, zbavte se plevelu, ukliďte nářadí a nejrůznější nádoby a nepořádek. Posečený trávník dodá vaší zahradě upravenější a svěžejší vzhled.

Letničky jsou rozkošnéLetničky jsou rozkošné

Květiny

Kolem pergoly nasázejte květiny. Nebo tam můžete umístit větší květináče s vašimi oblíbenými letničkami, třeba lobelkami a maceškami. Levandule je nejen nádherně voňavá a barevná, ale i odpuzuje některé druhy hmyzu. V místě posezení se budou hodit i čerstvé bylinky. Například máta na mojito, bazalka na saláty, tymián na grilování. Uvidíte, že hosty doslova nadchnete, když jim připravíte mojito z čerstvě utržené máty, kterou budete mít na dosah ruky.

Připravte posezení pro hostyPřipravte posezení pro hosty

Údržba pergoly

Prohlédněte pergolu, jestli někde nejsou nějaká oprýskaná prkna, nelezou někde hřebíky, o které by se mohli návštěvníci zranit, vyčistěte podlahu. Máte-li v pergole, či zimní zahradě okna, nezapomeňte je umýt a seřídit.

Květiny jsou skvělou dekoracíKvětiny jsou skvělou dekorací

Udělejte hostům pohodlí

Dříve, než pozvete hosty, připravte pro ně pohodlné místo. Nejen posezení pod pergolou, či zahradním stanem. Rodiče malých dětí ocení, když pro ně připravíte malý nafukovací bazének, kde si budou moci hrát, skládací stan, či deku na piknik a nějaké hračky. I dospělí ocení „něco navíc“. Například houpací síť, závěsné křeslo, či hollywoodskou houpačku. Chystáte-li party ve velkém stylu, nafukovací bazének naplněný kostkami ledu vám poslouží i jako originální místo pro chlazení nápojů. Nezapomeňte na výzdobu a hudbu. Jen nebuďte příliš hlasití, abyste nerušili sousedy. Nebo je pozvěte také, aby si nestěžovali. Konec konců pandemie nás naučila, že nikdy nevíme, kdy někoho vidíme naposledy.

Článek Jak připravit zahradu na návštěvy byl publikován 4. května 2021 v 09.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...