Čištění a dezinfekce domácnosti po anebo proti koronaviru?

Sponzorované odkazy:

Čištění a dezinfekce domácnosti po anebo proti koronaviru?

O koronaviru se od února napsaly stovky článků, dodnes bojujeme s touto velmi nebezpečnou nemocí. Nyní je před vánocemi na seznamu vánoční úklid, ale spoustu lidí také řeší, jak to doma před příchodem prarodičů vydesinfikovat, abychom měli jistotu, že se u nás doma nenakazí, tím spíše pokud člen naší rodiny již koronavirus prodělal, a my chceme mít jistotu, že se u nás doma opravdu nikdo nenakazí.

Domácnost je potřeba udržovat v čistotěDomácnost je potřeba udržovat v čistotě

K přenosu koronaviru dochází mnohem častěji kapkami dýchacích cest než předměty a povrchy, jako jsou kliky, desky, klávesnice, hračky atd. Současné důkazy naznačují, že SARS-CoV-2 může zůstat životaschopný hodiny až celé týdny a vždy závisí na materiálu daného předmětu. Čištění viditelně znečištěných povrchů s následnou dezinfekcí je osvědčeným opatřením pro prevenci COVID-19 a dalších virových respiračních onemocnění v domácnostech.

Není známo, jak dlouho zůstává vzduch v místnosti, ve které přebýval nakažený koronavirem, bylo by třeba vzít v úvahu faktory, jako je velikost místnosti, klimatizace, ventilace, vlhkost a teplota vzduchu v místnosti. Řešením je časté důkladné vyvětrání prostoru, klimatizaci a ventilace tím však neočistíme, na to je skvělým pomocníkem desinfekce prostoru pomocí ozónu. Ten nejen vyčistí vzduch, ale i povrchy celé domácnosti. Po jeho použití se musí také řádně vyvětrat, ale budete mít jistotu, že u vás doma nemají viry ani bakterie šanci. Během desinfekce ozónem byste neměli být v místnosti vy, ani vaši domácí mazlíčci. Menší přístroje s ozónem nestojí tolik peněz, každopádně je zde možnost, že si je někde zapůjčíte.

Při úklidu po nemocném používejte ochranné prostředkyPři úklidu po nemocném používejte ochranné prostředky

Běžná desinfekce

Běžné čištění znamená odstranění bakterií, neviditelných skvrn a nečistot z povrchů. Nezabíjí choroboplodné zárodky, ale jejich odstraněním snižujete jejich počet a riziko šíření infekce. Dezinfekcí se rozumí použití chemikálií, například dezinfekčních prostředků registrovaných pro použití proti koronaviru, také k ničení choroboplodných zárodků na površích. Tento proces nemusí nutně vyčistit špinavé povrchy nebo pouze odstraňovat choroboplodné zárodky, ale usmrcením choroboplodných zárodků na povrchu po vyčištění může dále snížit riziko šíření infekce.

Obecná doporučení pro běžné čištění a dezinfekci domácností

V domácnosti je důležité rutinní čištění často dotýkaných povrchů (například: stoly, kliky, vypínače, rukojeti, stoly, toalety, dřezy a elektroniku (přečtěte si speciální pokyny pro čištění a dezinfekci elektroniky) čisticími prostředky pro domácnost – štítky obsahují pokyny pro bezpečné a účinné používání čisticího prostředku, včetně preventivních opatření, která byste měli dodržovat při používání výrobku, jako je používání rukavic a zajištění dobré ventilace během používání výrobku. U elektroniky postupujte podle pokynů výrobce pro všechny čisticí a dezinfekční prostředky. Zvažte použití stíratelných krytů pro elektroniku. Pokud nejsou k dispozici pokyny výrobce, zvažte použití alkoholových ubrousků nebo sprejů obsahujících alespoň 70 % alkoholu k dezinfekci dotykových obrazovek. Povrchy důkladně osušte, aby se zabránilo hromadění kapalin.

Jste v karanténě

Máte pozitivní test, či jste v karanténě, protože jste byli v kontaktu s někým, kdo má koronavirus? Denně čistěte a dezinfikujte vysoce dotykové povrchy ve společných prostorách domácnosti (např. stoly, židle, kliky, vypínače, telefony, tablety, dotykové obrazovky, dálkové ovladače, klávesnice, rukojeti, stoly, toalety, dřezy. V ložnici / koupelně určené pro nemocnou osobu – zvažte snížení frekvence čištění podle potřeby (např. znečištěné předměty a povrchy), abyste zabránili zbytečnému kontaktu s nemocnou osobou. Pokud nemáte doma ten luxus, že má nemocná osoba možnost své koupelny, dbejte, aby koupelnu používala jako poslední, a naopak extrémně dbejte na hygienu.

Důkladně dbejte na vládní nařízení a dbejte na desinfekci rukouDůkladně dbejte na vládní nařízení a dbejte na desinfekci rukou

Nemocný člověk by měl podle pokynů domácí péče zůstat v jedné místnosti a mimo ostatních osob v domě. Dbejte na to, aby měl dostatečné zásoby jednorázových kapesníků, papírových ubrousků, nejlépe jednorázových ručníků, čistících prostředků, respirátoru a antibakteriálního gelu. Používejte nejlépe jednorázové nádobí, nebo jej po použití desinfikujte, nemyjte jej v jedné myčce. To samé platí i o praní prádla. Klidně dejte osobě s pozitivním testem velký pytel, ve kterém bude skladovat použité oblečení, neperte jej s prádlem ostatních členů rodiny, do praní použijte i desinfekční gely na prádlo a perte při maximálních možných teplotách, klidně jej vyperte dvakrát, abyste měli jistotu, že je zbaveno opravdu všech zárodků nemoci.

Především koupelnu udržujte v extrémní čistotěPředevším koupelnu udržujte v extrémní čistotě

Při čištění a dezinfekci povrchů noste jednorázové rukavice a roušky. Rukavice by měly být po každém čištění zlikvidovány. Pokud se používají opakovaně použitelné rukavice, měly by být tyto rukavice určeny k čištění a dezinfekcí vhodnou k čistění povrchů proti COVID-19 a neměly by být používány k jiným účelům. Postupujte podle pokynů výrobce použitých čisticích a dezinfekčních prostředků. Ihned po odstranění rukavic si očistěte a vydesinfikujte ru­ce.

**POZOR: Zvláštní pozornost je třeba věnovat lidem s astmatem a neměli by být přítomni při čištění a dezinfekci, protože to může vyvolat exacerbace astmatu. **

Článek Čištění a dezinfekce domácnosti po anebo proti koronaviru? byl publikován 5. prosince 2020 v 09.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...