Vánoční dekorace – víte, jak si nazdobit okna?

Sponzorované odkazy:

Vánoční dekorace – víte, jak si nazdobit okna?

Blíží se nám vánoční svátky a je již na čase si začít zdobit byt, aby na Štědrý den vypadal svátečně. Kromě adventního věnce, je nejjednodušší způsob, jak vytvořit atmosféru přicházejících Vánoc, nazdobit okna.

I okna si zaslouží vánoční „kabát“I okna si zaslouží vánoční „kabát“

Dříve, než začneme okna zdobit, je důležité je pořádně umýt. Okna myjte včetně parapetů a rámů, když vyčistíte, pouze skla, nebudou dokonale čistá. Nyní v chladném zimním období počkejte na odpoledne, aby vám na nich prostředek na čištění oken nenamrzal, ale také není dobré, když při čištění oken asistují sluneční paprsky. Vznikají díky nim nevzhledné šmouhy. Před čištěním oken nezapomeňte dokonale očistit žaluzie.

Nyní, když máte okna čistá, můžete začít s dekorováním. Vždy záleží na vašem vkusu, ale okenní výzdoba by měla ladit se zařízením místností. Pokud máte zařízený byt v moderním stylu, nebude nikdy vypadat pěkně vánoční dekorace, která je starodávná a rustikální. To samé platí naopak. Na chalupě se rozhodně nebude dobře vyjímat Santa se soby a tisíce blikajících diod.

Jak si okna nazdobit?

Existuje nepřeberné množství nápadů, jak vyzdobit okna, za použití závěsných vánočních věnečků, girland, světýlek, maleb na okno, či vystřihnutých vlastnoručně vyrobených dekorací. A samozřejmě světýlka.

Parapet můžete ozdobit zevnitř i z venkuParapet můžete ozdobit zevnitř i z venku

Dekorace na parapet

Nejsnadnějším způsobem je ozdobit parapety, ať již vnější, či vnitřní. Na venkovní parapet se nejlépe hodí truhlíky s větvičkami a nejrůznějšími ozdobami a zápichy. Můžete si takový pořídit i z vnitřní strany, ale tam bývá jednodušší si vyzdobit parapet jinak. Jak? Například si jeden vyhraďte na výstavu vánočních dekorací. Do dalšího můžete umístit klasický svícen, přestože je původně na oslavu Chanuky, v našich domácnostech je velmi oblíbený. Skvělou dekorací jsou lucerny, které do našich domovů přinesou světlo, vystavte si andělíčky, či vánoční betlémy. Do vázy na parapet nezapomeňte umístit vázu s větvičkami, tzv. Barborku, a také punčochu pro Barboru, aby vašim dětem nadělila něco dobrého na zub, dříve než budou Vánoce.

Nezapomeňte na sv. Barboru dát větvičky do vázyNezapomeňte na sv. Barboru dát větvičky do vázy

Dekorace na okno

Nejrůznější dekorace na okno se nejlépe připevňují pomocí rybářského vlasce. Girlandy a věnečky tak budou vypadat, jako když se vznášejí v prostoru. Nemáte vlasec? Nevadí, připevněte je pomocí ozdobné stuhy, stále vypadají zelené věnce nejlépe v kombinaci s červenou stuhou. Zelená a červená prostě k vánočním svátkům patří.

Věnečky z jehličnatých větviček a chvojí můžete před pověšením do okna bohatě nazdobit, či je nechat tak, jak jsou. Pouze zelené ozdobené stuhou, za kterou visí. Záleží na vkusu. Skvěle vypadají i se slaměnými ozdobami. Myslete na to, že méně je velice často více.

Věnečky si můžete vyrobit i z klasických vánočních ozdob, když je k sobě poslepujete tavnou pistolí. Vybírejte ozdoby, které ladí se zařízením místnosti, či ozdobami na adventním věnci a vánočním stromečku.

Velice efektně vypadají zavěšené věnce a girlandyVelice efektně vypadají zavěšené věnce a girlandy

Girlandy, kterými můžete ozdobit okna, nebo garnyže jsou další možností, jak ozdobit okna. Do girland můžete zakomponovat decentně vánoční ozdoby, či je omotat světelnými řetězy. Večer pak budou okna krásně osvícená. Možností je také použít světýlka, která vypadají jako rampouchy. Vypadá to večer zvenku i zevnitř velmi efektivně.

Papírové ozdoby

Děti vám mohou pomoci vystříhat nejrůznější dekorace na okna, vločky a betlémy z papíru. Nebo můžete zkusit vyrobit vánoční hvězdy na způsob oregami a pomocí rybářského vlasce pověsit do každého okna jednu. Jste-li manuálně zruční, můžete si vyrobit pomocí tavné pistole sněhové vločky na okna. Budete potřebovat tavnou pistoli, euroobal, na který si předkreslíte požadovaný tvar, a spoustu šikovnosti a trpělivosti. Na předkreslený tvar naneste tavnou pistolí lepidlo, nechte vyschnout, sloupněte z euroobalu, a přilepte na okno. Vysoce efektivní je, když použijete do tavné pistole lepidlo s glitry, či to barevné.

Pomocí tavné pistole si vyrobte sněhové vločky do okenPomocí tavné pistole si vyrobte sněhové vločky do oken

Perníčky

Skvěle vypadá i pár větviček ve váze ozdobené vlastnoručně vyrobenými perníčky, z nichž také můžete vyrobit girlandu, či závěs do okna.

Malba na okna

Velmi efektní a přitom jednoduché je nanést na okna sníh ve spreji. Prodává se s nejrůznějšími šablonami, nebo si můžete vytvořit své. Na okna se dá malovat i bílkovou polevou na perníčky, či dokonce obyčejnou bílou zubní pastou. Jak zdobíte okna před Vánocemi vy? Máte své ověřené způsoby? Podělte se s námi v komentářích.

Foto: Pixabay.com, Pinterest.com

Článek Vánoční dekorace – víte, jak si nazdobit okna? byl publikován 24. listopadu 2020 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...