Rozhodli jste se doma vymalovat?

Sponzorované odkazy:

Rozhodli jste se doma vymalovat?

Díky tomu, že trávíme více času v našich domovech, ať již díky karanténě, homeofficu, či jsme na ošetřovném doma s dětmi a k dispozici nemáme dostatek vyžití, spousta z nás se pustila do zvelebování našich domácností, protože až nyní vidíme veškeré nedokonalosti. Navíc se již pomalu, ale jistě blíží Vánoce a na tyto svátky chtějí mít všichni své domovy v perfektním stavu. Přemýšlíte-li o tom, že byste si doma vymalovali, v tomto článku naleznete pár tipů, jak si práci ulehčit. Chcete-li, aby výsledek vaší práce byl porovnatelný s výkonem profesionálního malíře pokojů, prozradíme vám malé tajemství. Nejdůležitější je příprava před malováním.

Před malováním si připravte vše, co budete potřebovatPřed malováním si připravte vše, co budete potřebovat

Správná příprava podkladu

Projděte si místnost a snažte se najít všechny nedokonalosti stěn. Pokud se vám v nějakém rohu tvoří plíseň, bude třeba přikoupit i fungicidní penetraci a přípravek proti plísním, který se na taková místa přidává i do barvy.

Ochrana nábytku

Pokud nebudete malovat v prázdné místnosti, snažte se odstranit všechen nábytek od stěn a pořádně ho přikrýt, abyste pak neměli další práci při úklidu. Zakryjte nábytek speciálními plachtami na malování, poslouží vám i stará prostěradla, či kartony. Speciální péči věnujte čalouněnému nábytku, protože z něj prostě skvrny po malování nevydrbete. Sundejte ze zdí všechny obrazy a přeneste je do jiné místnosti. Před natíráním odstraňte kryty vypínačů a zásuvek, pokud si na to netroufáte, řádně je olepte, aby se na ně nedostala žádná barva. Budete-li malovat i strop, odmontujte svítidlo, či jej také zakryjte.

Podlahová krytina

V oblasti, kde budete pracovat, nezapomeňte chránit i podlahovou krytinu. Pokud malujete zeď, je dobré zakrýt alespoň přilehlý metr podlahy. Natíráte-li strop, zakryjte celou podlahu. Použít můžete fólie, kartony, na koberec jsou nejlepší stará prostěradla, povlečení a navíc ještě fólie, pokud by nedej bože došlo k vylití barvy. Nezapomínejte ani na sebe a na natírání si oblečte oblečení, které vám nebude líto vyhodit, či si zakupte jednorázový malířský oblek, který seženete do sta korun. Máte-li delší vlasy a chcete se ušetřit několikahodinového vymývání malířského nátěru, chraňte si i je, či si udělejte alespoň culík.

Žebříky a schůdky

Budete-li malovat strop, či máte-li vysoké stropy, zajistěte si štafle, či schůdky. Dbejte na bezpečnost a než na ně vylezete, zkontrolujte jejich stabilitu.

Čištění povrchu

Musíte odstranit všechny nerovnosti a samolepky, zbytky lepidel, abyste mohli začít malovat. Pokud tento krok přeskočíte, barva nikdy dokonale nepřilne k povrchu a začne se loupat. Suché nečistoty, jako je prach, chlupy z domácích mazlíčků nebo piliny, lze otřít hadříkem z mikrovlákna, zatímco lepkavější materiál, jako je mastnota, bude nutné umýt roztokem mýdla a vody.

Vyzkoušejte si barvu

Než začnete malovat, ujistěte se, že odstín, který jste si vybrali, je opravdu ten, kterým chcete mít vymalováno. V dnešní době se dají sehnat namíchané barvy na míru, ke kterým se prodávají vzorky barvy, určené právě k testování, jak vypadá zaschlá barva. Pokud používáte barvy, které nejsou ředitelné vodou, k natírání si připravte i ředidlo doporučené výrobcem barvy. Ke každé barvě se také hodí jiné štětce, či válečky, stejně tak se liší použití štětců a válečků na různé povrchy. Nejste-li si jistí, poraďte se s prodejcem barev, či obsluhou v hobbymarketu.

Ujistěte se, že máte po ruce dostatek papírových utěrek, hadříků apod., abyste případné cákance mohli hned odstranit, usnadníte si tak závěrečný úklid.

Článek Rozhodli jste se doma vymalovat? byl publikován 31. října 2020 v 00.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...