Jak si poradit s nedostatkem financí při opravách domu

Jak si poradit s nedostatkem financí při opravách domu

Bydlení je tou nejnákladnější složkou z finančního rozpočtu většiny běžných domácností. Nejen, že pořízení domu či bytu je samo o sobě dost nákladné, ale tím to vše nekončí. Každá nemovitost potřebuje časem nějakou tu opravu, rekonstrukci a někdy i dost akutní, pokud dojde k havárii, jde o opravu neodkladnou. Jenže jak si poradit s financováním takové opravy, když rozpočet je omezený a většina z našetřených financí padla na dřívější opravy, či samotnou koupi dané nemovitosti. Tento, v zásadě složitý problém se však dá rychle řešit možnou půjčkou na bydlení, případně půjčkou na cokoli. Na trhu existuje několik zvláštních půjček přímo na daný problém, anebo lze právě využít i neúčelný úvěr.

Velké opravy a rekonstrukce vyřeší hypotéka

Záleží samozřejmě také na tom, jak rozsáhlá oprava obydlí bude prováděna. Běžné, částečné úpravy domu či bytu se dají financovat z běžných půjček, ale pokud je obydlí spíše ruinou, než příjemným domovem, pak je dozajista vhodnější zvolit financování oprav nemovitosti hypotékou. U nákladných oprav je vždy vhodnější zvolit tuto možnost, je o dost finančně výhodnější. Přece jen vysoká částka žádaná u úvěru tak má o dost nižší úrok.

Kolik je možno žádat při hypotéce na rekonstrukci?

Záleží samozřejmě na poskytovateli půjčky na bydlení a rekonstrukci, ale obvykle nabízí finanční instituce a banky velkou procentuální část z hodnoty nemovitosti, některé přes devadesát procent, ale i více. Daná je i minimální částka, nejčastěji v řádu několik stovek tisíc korun. Malé opravy se hypotékou na rekonstrukci bydlení řešit nedají, ale pokud jde o ty nákladné, je naopak hypotéka na rekonstrukci bydlení žádaná a nezbytná.

Jak řešit situaci, kdy stavební firma přesáhne rozpočet

Jestliže si opravy bydlení zařizujete vlastní silou, pak máte obvykle předem spočítáno, kolik taková oprava bude stát. Jenže občas se může stát, že přijde situace, se kterou se počítat předem nedalo, zvláště pak při zadávání práce stavební firmě se vyskytne změna financování, obzvlášť při změnách cen stavebního materiálu, nebo jiných skutečností. Jakmile v průběhu stavby vznikne taková potíž, nabízí většina poskytovatelů hypoték na rekonstrukci bydlení také možnost dodatečné změny plnění a to často i v řádu dvaceti procent z původní sjednané částky.

Flexibilita splátek

Obecně je možné si nastavit splácení dle možností, často i několik desítek let, což je sympatické vzhledem k nízké splátce, nicméně je vhodné při řešení hypotéky na rekonstrukci bytu či domu potřeba přepočítat několik možností. Čím delší splácení, tím nižší splátka, ale zase právě je tu ta delší doba splácení, přičemž může být cena úroků o dost vyšší, než při rychlém, krátkodobém splácení, i za cenu vysokých měsíčních splátek u hypotéky na rekonstrukci nemovitosti.

Stavební spoření se hodí

Při opravách menších, méně nákladných je vhodné zvolit stavební spoření, pokud máte. Stavební spoření je prakticky produkt, určen na rekonstrukci nebo opravy domu či bytu. Lze zde zažádat o částky v řádu několika set tisíc, v závislosti na podmínkách sjednaných, také na produktu, ale velkou výhodou stavebního spoření při čerpání na rekonstrukci či opravy domu nebo bytu je to, že je možno čerpat i několik set tisíc korun bez nutnosti zástavního práva rekonstruované nemovitosti, či zcela bez ručitele.

Podmínky stavebního spoření jsou dané

Aby se na rekonstrukci či opravy bydlení dalo čerpat ze stavebního spoření, je nutné však mít platnou smlouvu a musí být také splněny podmínky pro čerpání, tedy parametry pro přisouzení sjednané cílové částky. Jestliže v tomto směru nejsou podmínky splněny, je pak potřeba zažádat o překlenovací úvěr, což je ve zjednodušeném pojednání produkt dost podobný hypotéce – též je nutno provést zástavu nemovitosti a žádají se také většinou vyšší částky. Navíc pokud nemá žadatel nic naspořeno, nebo méně naspořeno, pak musí počítat také s vysokou úrokovou sazbou.

Článek Jak si poradit s nedostatkem financí při opravách domu byl publikován 1. února 2017 v 22.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...