Výběr látky pro na míru šité závěsy v 6 krocích

Výběr látky pro na míru šité závěsy v 6 krocích

Ze všeho nejdřív si položte otázku, jaký účel by měly závěsy v interiéru plnit. Při volbě materiálu dekorační látky na závěsy je rozhodující, zda chcete prostor zastínit nebo přímo zatemnit. Pro dosažení úplné tmy například v ložnicích se používají zatemňovací závěsy s blackout látkou, která nepropustí žádné světlo. Už na samém začátku je také dobré vědět, zda závěs bude ústředním nebo dekorativním prvkem interiéru. 

Údržba látky jako podstatné hledisko

U každého materiálu, který se vám zalíbí, si vždy důkladně ověřte požadavky na jeho údržbu. Roli přitom hraje složení látky, povrchová úprava, elasticita, pevnost a stálobarevnost látky. Pokud má látka v tomto směru dobré vlastnosti, nemusíte se obávat předčasné ztráty sytosti barev nebo vyvěšení dekoračních závěsů.

Vzor látky udá styl celému interiéru

Ve chvíli, kdy jste přesvědčeni o kvalitách vybraného materiálu, můžete přistoupit zřejmě k nejzajímavější, ale současně i nejnáročnější fázi tohoto procesu – volbě vzoru luxusních závěsů. Chcete-li látku sladit s ostatním vybavením interiéru, doporučujeme vybírat konkrétní vzor přímo na místě a ne v prodejně. V situaci, kdy kupujete velké množství látky na závěsy, se zkrátka nespoléhejte pouze na svou paměť.

Pozor na rozměr látky na roli

Při výběru vzoru je potřeba vzít v úvahu i rozměr látky na roli v porovnání s požadovaným rozměrem závěsu. U látky rozměrově menší než samotný závěs bude nutné zvážit možnost napojení látky. V případě vzorované látky bude třeba vyřešit náročnost napojení vzoru.

Závěs bez řasení není závěs

Právě kvůli skladům je potřeba koupit velké množství látky. Bez řasení nejen, že bude závěs vypadat chudě, ale jako rovná látka těžko zakryje celé okno. Společnost Bematech, výrobce stínicí techniky, nabízí šití moderních závěsů na míru s možností osmi typů řasení. Pro šití je také důležité vědět, jak se bude závěs zatahovat, tedy zda půjde o oponu nebo se bude shrnovat na jednu stranu. V této fázi bude nejvíce potřeba zohlednit vzor, aby nedošlo k jeho narušení nebo nelogické návaznosti. O moderních závěsech si můžete přečíst více zde.

Pohodlná manipulace se závěsem na závěr

Před instalací zatemňovacích závěsů už zbývá vyřešit jen jejich ovládání. I když se to stále většinou řeší manuálně tahem, lze vybírat i z ovládání pomocí šňůry nebo motoru. Pokud máte dostatek místa, doporučujeme zvolit garnýž delší než je zastíněná plocha, aby shrnutý závěs nezasahoval do prostoru okna.

Pokud se vám nyní zdá, že pořízení závěsů na míru je několikanásobně obtížnější než koupit hotový produkt, vězte, že výsledek odpovídající vašemu vkusu bude stát skutečně za to.

Článek Výběr látky pro na míru šité závěsy v 6 krocích byl publikován 3. prosince 2015 v 23.30 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...