Nejvyšší čas rekonstruovat bytový dům

Nejvyšší čas rekonstruovat bytový dům

Čas, přírodní vlivy a omezená životnost stavebního materiálu, to vše sehrává roli v celkovém vzhledu a fungování bytového domu. Pokud začne být dům nebezpečný, a to nejen svým obyvatelů, ale také lidé v jeho blízkém okolí, je načase zvážit jeho rekonstrukci. Jaké jsou varovné signály a v jakém okamžiku už není na co čekat, se dočtete v následujícím článku.

Varovné signály

Staré bytové domy, které mají oprýskanou omítku, netěsnící okna a dveře nebo padající části fasády, přímo křičí po jejich rekonstrukci. Nejčastějšími závadami, které postihují staré bytové domy a které je potřeba odstranit pro kvalitnější bydlení mohou být:

  • trhliny ve fasádě
  • statické poruchy
  • pronikání vlhkosti obvodovým pláštěm
  • nevyhovující tepelná izolace obvodového pláště
  • zkorodované okapy, parapety, klempířské práce
  • netěsnost kolem oken a dveří
  • velké tepelné ztráty oken a dveří
  • zatékání v oblasti střechy

Proč uvažovat nad rekonstrukcí

Spousta majitelů nebo vlastníků bytových domů nebo jednotlivých bytů se bojí do tak velkého projektu pustit. Obávají se velkých výdajů, omezeného fungování domácnosti nebo nekvalitně provedené práce. Na druhou stranu si neuvědomují, co vše jim může revitalizace domu přinést.

Investice se vyplatí

Nemá smysl s rekonstrukcí váhat, v současné době jsou ceny stavebních prací přijatelné a úroky hypotečních úvěrů poměrně nízké. V případě, že je ve společném fondu a majitelé jednotlivých bytů nechtějí dále investovat, je právě úvěr jednou z možností. Další je pak možnost využitá nějaké dotace.

Úspora energie

V dnešní době, kdy neustále rostou ceny za energie a vytápění, je více než výhodné investovat do rekonstrukce bytových domů. Investované prostředky se v první řadě začnou vracet na úsporách za energie. Ušetřené prostředky se pak mohou investovat do vlastního majetku.

Energetická bilance

Celkově teplo z domů uniká nekvalitními či nekvalitně osazenými okny, stěnami, stropem, střechou nebo vchodovými dveřmi. Na vytápění domu většinou padne 60 – 80 % spotřeby energií. Důležitý je tak správný návrh a realizace dílčích opatření. Energetická bilance by měla prokázat, kde uniká nejvíce energie a kde je její nejvyšší spotřeba.

Zvýšení hodnoty

Díky celkové rekonstrukcí se nepochybně zvýší celková hodnota objektu. Opravený obvodový plášť, nová fasáda a střecha, kterou nezatéká zvyšují šance na prodej za vyšší cenu. Také výměna oken a dveří, moderní výtah a celkově zrekonstruované vnitřní prostory se postarají o zvýšený zájem kupců. Nikdo nechce bydlet v nebezpečném a nevzhledném domě.

Komfort bydlení

Moderní doba se odrazila i na komfortu bydlení. Většina lidí chce žít v prostředí, které jim bude vyhovovat, budou se v něm cítit bezpečně a bude jim maximálně sloužit. Základním předpokladem je bezpečí a zdraví. To může být ohroženo například přítomností vlhkosti a plísní. Plísně jsou pro zdraví člověka nebezpečné, způsobují dýchací problémy, astma a vyvolávají alergické reakce. V takovém prostředí se nedoporučuje žít.

I vzhled je důležitý

S celkovou rekonstrukcí bytového domu je samozřejmě také spojena změna fasády, a to k lepšímu. Při zateplování objektu je nutné nahození nové fasády. Díky tomu nebude hrozit padání omítky, která ohrožuje procházející lidi kolem domu. Nová fasáda mlže hrát barvami i designovými prvky.

morez stavební s.r.o. – výroba plastových oken a rekonstrukce

Článek Nejvyšší čas rekonstruovat bytový dům byl publikován 2. června 2015 v 00.15 v rubrice Dům. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...