Brzy bude jaro. Nejvyšší čas naplánovat záhonky

Sponzorované odkazy:

Brzy bude jaro. Nejvyšší čas naplánovat záhonky

Pro zahrádkáře je zima nudným obdobím, kdy nabírají nové síly a plánují, co nového vytvoří na zahrádce. Brzy přijde jaro, kdy naopak nebudou vědět, kam dříve skočit. Je tedy nejvyšší čas si u krbu v klidu naplánovat, co letos vysadíte, a jak zvelebíte vaši zahrádku.

Přemýšlejte, co letos vysázítePřemýšlejte, co letos vysázíte

Naplánujte si jarní úklid

Po zimě je třeba hlavně na zahradě uklidit. Vyhrabat starou trávu, odkrýt zakryté stromky a rostliny, které byly chráněny před zimními mrazíky. Dříve než se pustíte do zvelebování zahrady, prohlédněte všechno nářadí a dokupte, co by vám mohlo chybět. Sazenice nových rostlin a plodin si připravte, abyste v zápalu práce neodbíhali. Zejména, rozhodli-li jste se letos vysadit keříky a stromky, přečtěte si k nim pěstitelské rady, některé z nich musí být před výsadbou namočeny ve vodě.

Květinové záhonky

Na jaře vše vykvete a zahrada bude působit radostnějiNa jaře vše vykvete a zahrada bude působit radostněji

Přijde vám vaše zahrada příliš praktická a nebarevná? Naplánujte si květinové záhonky. Na internetu, či v zahradnických knihách se dočtete, jaké květiny se hodí na vaši zahradu. Máte sluncem zalitou zahrádku, nebo naopak je vaše zahrada během dne dlouho ve stínu? Musíte podle toho vybírat i květiny. Některé z květin budou spíše objemové a tvořit „podestýlku“ vyšším květinám, je také důležité vědět, které typy květin se „snesou“ na jednom záhonku. Jelikož spousta druhů květin prosperuje spíše v kyselejší půdě a naopak.

Myslete dopředu

Při plánování květinových záhonků je třeba přemýšlet o tom, aby v průběhu sezóny stále něco kvetlo a zahrada tak byla celou dobu něčím zajímavá. Zároveň je z pohledového hlediska důležité, aby byla „koukatelná“ ze všech stran. Pohrajte si s plánováním, aby vyšší rostliny daly vyniknout i těm menším. Nevíte-li si rady, nechte si poradit od kvalifikovaného zahradníka.

Dopřejte své zahradě hodně barevDopřejte své zahradě hodně barev

Nechte prostor pro letničky

Není třeba pro letničky dodržovat řádkování, záhonek bude vypadat lépe, pokud je rozesejete tak, jak vás napadne. Příliš mnoho geometrie neladí s křehkou krásou letniček. Nejnovějším trendem v zahradách je, nechávat pruh přirozeného osetí, kde necháme i plané rostliny, například kopretiny, či luční zvonky a vlčí máky, ať si rostou, jak chtějí. Je to důležité pro hmyz a motýly. Tito živočichové z našich zahrádek mizí, a pokud jim neděláte hmyzí hotely, vyhraďte jim na vaší zahradě alespoň kousek volného prostoru. Odmění se vám krásnými opylovanými květy a stromy, navíc motýli vám svými barevnými „kabátky“ jako bonus zkrášlí vaši zahrádku.

Článek Brzy bude jaro. Nejvyšší čas naplánovat záhonky byl publikován 20. února 2021 v 09.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...