Domácí osvěžovače za pár korun aneb zbavte se pachů levně

Tagy:  osvěžovač vzduchu, domácí osvěžovač, levný osvěžovač, jedlá soda, sůl, esenciální olej, citrón

Sponzorované odkazy:

Domácí osvěžovače za pár korun aneb zbavte se pachů levně

Vzhledem k tomu, že je čich jedním z pěti smyslových vjemů, který má témě každý člověk, je zcela pochopitelné, že vnímáte nejrůznější pachy, a to po celý svůj život. Některé jsou velmi příjemné, jako dobré jídlo, čerstvá káv či líbivý parfém, jiné zase méně. Ať už s pachy příjemnými či nepříjemnými se musíte naučit žít, avšak rozhodně je nemusíte trpět ve své domácnosti. Víte, jak eliminovat domácí odér linoucí se z trouby či ze sportovní obuvi? Pomohou vám tyto jednoduché, rychlé a především opravdu levné triky.

Drahé čistící prostředky a osvěžovače vzduchu jsou nejenom častým zásahem do rodinného rozpočtu, ale především obsahují nespočet chemikálií, se kterými by člověk běžně neměl přijít do styku. Zapomeňte již na tyto předražené výrobky a připravte si čistící sadu v pohodlí doma a z běžně dostupných surovin.

Citron a soda

O citronu je známé, že má blahodárné účinky nejenom v oblasti farmacie a kosmetiky, ale také v domácnosti. Tentokrát jej však nepoužívejte na vybělení zubů nebo pigmentových skvrn, ale na běžné osvěžení v domácnosti. Smíchejte v půllitru vody lžičku jedlé sody a půlku vymačkaného citronu. Počkejte, až směs společně zreaguje, přestane pěnit a poté ji přelijte do nádobky s rozprašovačem. Směs jedlé sody a citronu na sebe účinné naváže především kuchyňské pachy a vy se tak vyhnete rozprašování chemikálií po kuchyňské lince či dokonce po potravinách. A cena? Tato směs vás vyjde přibližně na 6 korun.

Autor: SportiAutor: Sporti

Soda a olejíček

Potřebujete ve své domácnosti ten druh osvěžovače, který se uvolňuje postupně a prakticky neustále voní? Pak si pravděpodobně musíte pravidelně kupovat velmi drahé osvěžovače jako je například Airvick, které stojí měsíčně okolo 300 korun, ne-li více. Pakliže doma máte ještě zbytek kuchyňské sody, opět ji můžete použít. Do menší zavařovací sklenice nasypte asi půl sáčku jedlé sody a přidejte k ni pár kapek esenciálního oleje dle vlastního výběru. Do víčka udělejte nožem několik menších dírek, nádobku zavřete a máte hotovo. Jedlá soda vsákne veškeré vůně z oleje a bude je takto uvolňovat přibližně měsíc. Náklady na domácí osvěžovač jsou přibližně 25 korun.

Želatina, sůl a olej

Chtěli byste osvěžovač vzduchu, který bude rovněž vonět přibližně měsíc a bude přitom reprezentativní? Pak si vyrobte domácí gelový osvěžovač vzduchu, který si dozdobíte dle vlastní fantazie. Budete potřebovat sáček potravinářské želatiny, sůl, esenciální olej a případně nějaké drobné dekorace na dozdobení. Želatinu připravte dle návodu na sáčku, přidejte k ni vrchovatou lžíci kuchyňské soli a nechte zchladnout. Do vámi vybrané nádobky (například sklenička) nakapejte asi 10 kapek esenciálního oleje, zalijte částečně zchladlou želatinou, promíchejte a nechte ztuhnout. Vzniklý osvěžovač lze dozdobit dle vlastní fantazie perličkami, slaměnými ozdobami, flitry a jednoduše čímkoliv, co bude v souladu s vaším interiérem. Cena osvěžovače je přibližně 30 korun.

Autor: ThavoxAutor: Thavox

Článek Domácí osvěžovače za pár korun aneb zbavte se pachů levně byl publikován 28. ledna 2015 v 12.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...