Sousedův strom – kdo může ořezat jeho stínící větve?

Tagy:  dům, zahrada, strom, větve, soused

Sponzorované odkazy:

Sousedův strom – kdo může ořezat jeho stínící větve?

Je to tady zase. Sousedé, dohady a spory. Sousedské spory patří mezi velice časté, zdlouhavé a hlavně unavující. Většinou se jedná o spory z různých nesympatií, závisti apod. Není snad jednodušší udržovat si kladné a přátelské vztahy? Nejčastějším problémem, kteří sousedi řeší je: přesahující větve stromů do jejich zahrady, samozřejmě i padání listí apod.

Stromy na zahradě

Víte, jak blízko si zasadit strom od sousedova stromu nebo plotu? Existuje na to snad nějaký zákon? Bohužel, žádný takový zákon ani pravidlo neexistuje. Neznamená to však, že sousedův strom můžete nechat růst až k jeho domu. V horších případech se může stát, že takový velký strom může i narušit zdi domu nebo dokonce bořit plot. V případě velkého větru nebo bouře často padají větve stromu právě do sousedovo zahrady a nedej bože, když velký strom spadne a způsobí tak velké škody. Co s tím?

Sousedovo vlastnictví

I když neexistuje zákon, jak daleko od sousedního domu nebo zahrady nechat zasadit strom, neznamená to, že neexistují jiné zákony, jak předejít sousedským sporům. Jak jsem již zmínila v úvodu, nejlepším řešením je, v klidu se sousedy domluvit. Když to nejde jinak, přichází na řadu zákon.
Každý vlastník stromu má totiž jisté povinnosti, které musí dodržovat. Nikdo nesmí svým stromem obtěžovat nebo omezovat ostatní lidi. Má se tím na mysli ohrožování, dokonce i stínění, zasahování kořenů, větve stromu apod.

autor: Stephen Sweeneyautor: Stephen Sweeney

Kořeny stromů

Jestliže máte pocit, že strom zasahuje kořeny do vaší stavby, můžete jej podle občanského zákoníku nechat vysekat. Je důležité, aby kořeny byly vysekány mimo vegetační období. Doporučuji opět se raději se sousedem domluvit nebo i obeznámit vaše konání.
V případě, že se jedná o urostlý starý strom, je vhodné předchozí konzultace s dendrologem. Stromy díky velké ztrátě kořenů přichází o stabilitu a mohou snadno spadnout.
Aby to nebylo všechno tak jednoduché, jak se zdá, pokud by strom na následky odstranění kořenů zašel, mohl by po vás majitel (soused) vymáhat náhradu škody. A také byste mohli za vysekání kořenů dostat i vysokou pokutu.

Domluva

Zkuste se se sousedy domluvit, aby strom ořezali nebo odstranili. Pozvěte si souseda do zahrady a ukažte mu, jak způsobuje škody (např. praskliny) nebo ukažte, jak velké větve padají do vaší zahrady a máte strach o případné zranění apod. Třeba budete mít štěstí a podaří se vám najít oboustranné řešení.
Raději se vyhněte hádkám kvůli přerostlým větvím, opadanému jehličí a listí nebo sběru třešní a seznamte se s paragrafem 127 občanského zákoníku.

Článek Sousedův strom – kdo může ořezat jeho stínící větve? byl publikován 24. června 2014 v 00.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...