I malá ložnice nemusí působit neútulně

Sponzorované odkazy:

I malá ložnice nemusí působit neútulně

Při zařizování domu na vaši ložnici zbylo to nejmenší místo? Klasika – všichni rodiče raději věnují větší prostor dětem na hraní a uskromní se. Nemusíte však zoufat. I velmi malá ložnice může působit vzdušně a nepřeplácaně, když víte, jak na to.

V malé moderní ložnici je důležité si předem rozmyslet umístění všech velkých, objemných kusů. Zejména postel by měla být umístěna v prostoru, který neomezuje cirkulaci v místnosti ani nepůsobí přeplněným dojmem. Také pozor na šatní skříň, ta by měla působit nenápadně a neměla by tvořit dominantu místnosti a tak ji volte v nenápadné barvě.

V malé ložnici je nezbytné efektivně využít každý centimetr prostoru, umístění postele k nejdelší stěně je obvykle nejlepší možností, jak maximalizovat podlahovou plochu. Konkrétně zvažte umístění postele do rohu diagonálně naproti vchodu. To vytváří vizuálně přitažlivé ohnisko a umožňuje vám snadno procházet kolem postele. Volba postele s vestavěným úložným prostorem může dále maximalizovat prostor tím, že eliminuje potřebu dalších kusů nábytku. Snadno do úložného prostoru schováte lůžkoviny a sezónní oblečení, takže budete potřebovat menší skříň, která tak logicky zabere méně drahocenného místa.

Noční stolek také zabírá místo

Spolu s výběrem toho nejlepšího nočního stolku do malé ložnice myslete také na správné místo, kam jej umístit. Chcete jej umístit tam, kde jej lze snadno použít k uchovávání malých předmětů, aniž by překážel. Nejlepším nápadem by bylo změřit prostor mezi postelí a stěnou a najít noční stolek, který se do tohoto prostoru dokonale hodí. Nezbývá vám místo? Klidně připevněte noční stolek na stěnu, anebo místo stolku využijte poličku.

Nepřehánějte to s nábytkem

Chcete-li, aby malá ložnice vypadala větší a působila příjemně, nejdůležitější bude do ní použít pouze nábytek, který v ní použijete – tedy funkční, nejlépe víceúčelový.

Malá ložnice s úložným prostorem až ke stropu

Efektivním úložným řešením pro malé ložnice je využít celou výšku místnosti. Místo umístění více skříní na podlahu použijte stěny jako funkční povrchy. Zvažte využití vertikálního prostoru instalací vysokých skříní nebo policových jednotek, které dosahují až ke stropu. Vestavěná úložná řešení, nejlépe vyrobená na míru, jako jsou zásuvky pod postelí, vestavěné skříně a nástěnné police, mohou pomoci využít každý dostupný centimetr prostoru.

Zrcadla pomohou opticky zvětšit prostor

I když by nás vyznavači Feng-šuej za tuto radu příliš nepochválili, malý prostor vám pomohou zvětšit zrcadla. Zejména taková, ve kterých se odráží přirozené světlo z oken.

V malé ložnici to nepřehánějte s dekorativními polštářky a dekoracemi, na příliš malém prostoru by mohly působit spíše jako nepořádek.

Článek I malá ložnice nemusí působit neútulně byl publikován 14. května 2024 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...