Jak se starat o stromy a jejich okolí ve vaší zahradě

Sponzorované odkazy:

Jak se starat o stromy a jejich okolí ve vaší zahradě

Máte-li na své zahradě vzrostlé stromy, jistě si libujete ve stínu, který na vaši zahradu přináší. Navíc ji zdobí od jara až do zimy. Péče o stromy však může být náročná – od spadaného listí, až po jejich prořezávání, pořád je co dělat. To platí i o údržbu jejich nejbližšího okolí.

Protože, když strom nebude mít zdravé kořeny a v jeho okolí se bude hromadit staré listí, bude snadnou potravou pro nejrůznější škůdce.

Nikdy kolem stromu nenavážejte více zeminy ve snaze vytvořit ochranný bal, správně by měla půda být ve stejné úrovni jako všude jinde v zahradě. Někteří lidé si kolem stromu dělají vyvýšené záhonky, to je však chyba, protože je zde možnost vzniku přemokření a hniloby.

Pokud přeci jen chcete založit záhonek v blízkosti stromu, nechte mu prostor pro další růst a záhonek umístěte alespoň dvacet centimetrů od stromu. V okolí stromu to ani nepřehánějte s doséváním trávníku, nepřinášejte tam travní koberce, příliš hustý a nezvyklý trávník by mohl ztížit kořenům čerpání živin. To samé samozřejmě platí o nejrůznějších zahradních textiliích, které brání prorůstání plevele – brání také vstřebávání vláhy a živin a nemají tak v blízkosti stromů co dělat.

Na záhonky kolem stromů je velice důležité přidávat mulč, aby veškerou vodu pro zasazené rostliny neodsály kořeny stromů. I pro mulčování platí pravidlo, že nesmíte zakrývat kmen a kořeny stromu vysokou vrstvou mulče. Velice dobře vypadají kolem jehličnatých stromů klasické lesní rostliny, nejrůznější kapradiny apod., které nejsou tolik náročné na zalévání, bohužel však bývají velice náročné na správné složení zeminy. 

Máte-li na zahradě strom, jehož kořeny vylézají nad povrch okolního terénu, nikdy se nesnažte vyrýpat, či dokonce přeřezat, mohli byste celý strom poškodit. Kořeny můžete zakrýt ozdobnými kamínky, jimiž kolem stromu vytvoříte nějaký zajímavý obrazec a opticky jej tak odlišíte od okolního terénu. Nikdy však v příliš vysoké vrstvě. Pokud to však uděláte správně, kamínky pomohou stromu udržet vláhu i v sušším letním období.

Nikdy do stromu nevtloukejte hřebíky, ani do něj nevrtejte. Houpací sítě, houpačky, lucerny, krmítka i budky pro ptáčky snadno připevníte pomocí lana, či provázků a to bez rizika poškození stromu.

Článek Jak se starat o stromy a jejich okolí ve vaší zahradě byl publikován 2. září 2023 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...