Vybíráme garážové vrata

Vybíráme garážové vrata

Vybíráte pro svoji garáž nová vrata? Inspirujte se tímto přehledem, ve kterém vám ukážeme jednotlivé typy vrat s jejich dostatky i nedostatky. podle čeho vrata vybírat a jaké doplňky je možné k nim zvolit. Mimo to vás upozorníme také na slabiny zabezpečení vrat i možnost zvýšení jejich bezpečnosti.

Garážová vrata HörmannGarážová vrata Hörmann

Jaké máte u garážových vrat možnosti? Typů je hned několik:

Výklopná garážová vrata

Ta oceníte zejména díky minimální prostorové náročnosti i dostupné ceně. Výklopná garážová vrata se vyklápějí nahoru pod strop, takže nikde jinde místo nezaberou. Používají se zejména do samostatně stojících garáží. Navíc je možné doplnit je o integrované dveře. Ovládat se mohou manuálně i na elektrický pohon. Materiál, z kterého bývají vyrobeny, je ocel. Díky tomu jsou tato vrata bezpečná a spolehlivá.

Sekční garážová vrata

Sekční garážová vrata se otevírají svisle nahoru. Jsou vodorovně rozdělena na několik dílů, zvaných sekce, které jsou spojeny panty. Pro tento typ vrat je třeba zajistit dostatečný prostor v garáži i před garáží. Tato vrata se mohou odsouvat případně i do boku a je možné je použít i v případě, že vjezd do garáže je zkosený nebo do oblouku. Jejich chod je tichý a plynulý. Hodí se do všech typů garáží. Vyrobeny bývají nejčastěji z ocelových lamel, které mají skvělé izolační vlastnosti.

Rolovací vrata

Rolovací vrata patří k prostorově nejúspornějším. Před ani v garáži nezaberou téměř žádný prostor. Strop tedy můžete využít k ukládání kol či lyží. Tato garážová vrata bývají vybavena elektrickým pohonem, který je umístěn mimo konzolu. Vyrábějí se z hliníkových lamel, které pokud jsou vyplněny PUR pěnou, získávají dobré izolační vlastnosti.

Podle čeho garážová vrata vybírat?

Rozměry

Vrata je nutné vybírat podle dvou rozměrů. Prvním je samozřejmě velikost vjezdu do garáže. Pokud máte atypický rozměr vrat, někteří výrobci vám udělají vrata přímo na míru. Druhým rozměrem, který je třeba zohlednit, je také prostor, který máte v garáži k dispozici. Jednotlivé typy garážových vrat si nárokují specifické prostorové podmínky.

Materiál a povrchová úprava

Dalším důležitým kritériem je materiál a povrchová úprava. Nutné je zohlednit jak funkčnost a životnost materiálu, tak samozřejmě také estetické hledisko. Základním a doporučovaným materiálem, ze kterého se vrata vyrábějí je ocel. Ta je pevná, odolná a zároveň dokáže zabránit korozi i poškrábání.

Zateplení vrat

S materiálem vrat souvisí také jejich zateplení. Toto kritérium je třeba zohlednit v souvislosti s tím, zda stojí garážová vrata samostatně či je součástí domu a také s tím, jestli ji využíváte zároveň jako dílnu nebo pouze pro parkování. V současné době se vyrábějí garážové vrata, jejichž izolační vlastnosti jsou srovnatelné s izolací plastových oken. Dle tloušťky izolačního materiálu je možné vybírat z několika stupňů zateplení.

Doplňky garážových vrat

Jak už je zmíněno výše, všechny typy garážových vrat je možno ovládat buď manuálně nebo elektromotorem. Pohodlné otevírání vrat elektromotorem oceníte především v zimě, kdy můžete zůstat v teple auta po celou dobu parkování. Vrata lze otevírat klasicky pomocí dálkového ovládání, klíčovým spínačem anebo můžete použít čipovou kartu, otisky prstů či číselný kód.

Co se týká designové stránky, na výběr máte z mnoha typů dekorů. Od jednobarevných decentních typů až po velmi oblíbené dekory imitující dřevo. Garážová vrata tedy můžete jednoduše sladit s okny a dveřmi vašeho domu.

Zabezpečení

Jaká je slabina bezpečnosti garážových vrat? Obecně platí, že čím více je povrch zvenku narušen prostupy, tím jsou vrata méně bezpečná. Vrata, která mají minimální prostupy, jsou pro zloděje obtížněji překonatelná, protože je nejde tak snadno narušit. Velkou výhodou se tedy jeví garážová vrata na automatický pohon, neboť ty se zvenku bez ovladače otevřít nedají.

Na závěr ještě malé upozornění. Při montáži garážových vrat je nutná přesnost a preciznost provedení, proto se doporučuje využít zkušenou a kvalifikovanou­ firmu.

Článek Vybíráme garážové vrata byl publikován 20. června 2014 v 13.00 v rubrice Dům. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...